Naujienos

Operos žvaigždė Violeta Urmana tapo UNESCO menininke taikai

© UNESCO/P. Chiang-Joo

Kovo 7 dieną UNESCO Generalinė direktorė Irina Bokova Lietuvos operos solistei Violetai Urmanai suteikė UNESCO menininkės taikai vardą.

Iškilmingos ceremonijos metu UNESCO vadovė pabrėžė, jog šis titulas Lietuvos atstovei suteiktas už jos aktyvias pastangas skatinant kultūros, kuria remiasi taikus dialogas ir tarpusavio supratimas tarp bendruomenių bei pačiose bendruomenėse, vaidmenį. Konkrečiau buvo pabrėžtas V. Urmanos domėjimasis organizacijos veikla Afrikoje. Kaip UNESCO menininkė taikai, Lietuvos operos žvaigždė prisidės skatinant UNESCO iniciatyvas, tokias kaip studentų mokymai, Afrikos valstybėse.

Lietuvos operos solistės nominacija – papildomas etapas Lietuvos ir UNESCO bendradarbiavimo istorijoje šiais simboliniais 2016 metais, kai Lietuva mini UNESCO narystės 25-metį. V. Urmanos pripažinimas sustiprino Lietuvos, kaip valstybės, aktyviai skatinančios savo piliečių sąmoningumą ir aktyvumą pasaulinių iššūkių akivaizdoje ir tokiu būdu prisidedančios siekiant žmonijos gerovės, vaidmenį.

UNESCO menininkai taikai – tai tarptautiniu lygiu pripažintos asmenybės, kurios, naudodamosi savo įtaka ir autoritetu, garsina UNESCO veiklą. Aktyviai dirbdama su šiais žmonėmis, organizacija kelia visuomenės sąmoningumą pasauliui svarbių vystymosi klausimų atžvilgiu. UNESCO menininkams taikai priklauso tokios asmenybės kaip dainininkės Sarah Brightman ir Celine Dion ar architektė Zaha Hadid.

V. Urmana – pirmoji Lietuvos atstovė, gavusi UNESCO menininkės taikai vardą. Panašia veikla užsiimančių asmenybių gretoms priklauso kiti du Lietuvos atstovai – Prezidentas Valdas Adamkus, kuriam buvo suteiktas UNESCO geros valios ambasadoriaus vardas, ir UNESCO sporto čempionas Virgilijus Alekna.

© UNESCO/P. Chiang-Joo

Nominacijos ceremonijoje dalyvavo UNESCO valstybių narių ambasadoriai ir kiti diplomatai, organizacijos sekretoriato aukšti pareigūnai, Lietuvių bendruomenės Prancūzijoje nariai.

Lietuvos nuolatinės atstovybės prie UNESCO pranešimas

2016 03 08 Kategorija: UNESCO, Visos naujienos