Naujienos

Penktoji tarptautinė džiazo diena kviečia į renginius

Penktoji tarptautinė džiazo diena kviečia į renginius

Kasmet balandžio 30-ąją ne tik Lietuvos, bet ir viso pasaulio džiazo bendruomenė vienijasi ir buriasi kartu paminėti Tarptautinę džiazo dieną. Jungtinių Tautų Švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos (UNESCO) generalinė direktorė Irina Bokova, UNESCO Geros valios ambasadorius Herbie Hancock ir Thelonious Monk džiazo institutas kviečia visame pasaulyje jau penktąjį kartą paminėti Tarptautinę džiazo dieną, siekiant skatinti kultūrų ir civilizacijų tarpusavio supratimą, dialogą ir toleranciją, skelbti džiazą pasaulį vienijančia universalia kalba. Viso pasaulio džiazo garsenybės, mokslininkai, kompozitoriai, muzikantai, šokėjai, rašytojai, aktoriai, režisieriai ir mąstytojai kviečia prisijungti prie šios dienos minėjimo.

Kiekvienais metais paskelbiamas vis naujas Tarptautinės džiazo dienos miestas – šeimininkas (2015  m. – Paryžius (Prancūzija), 2014 m. – Osaka (Japonija), 2013 m. – Stambulas (Turkija).  Šiemet Tarptautinė džiazo diena bus visuotinai paminėta Vašingtone (JAV), kur tradiciškai visą dieną vyks džiazo edukacijos ir sklaidos renginiai, o vakare – gyvai transliuojamas internetu pasaulinio džiazo žvaigždžių koncertas iš Baltųjų Rūmų, o džiazo atlikėjus pasveikins JAV prezidentas Barack Obama. Džiazo dienos minėjimas vyks ir visame pasaulyje: beveik kiekvienoje šalyje vyks šiai progai skirti renginiai. Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriato ir Lietuvos džiazo federacijos iniciatyva mūsų šalis su Tarptautinei džiazo dienai skirtais renginiais įsijungė  į pasaulinį džiazo žemėlapį 2013 m.

2016 m. Tarptautinė džiazo diena bus minima skirtingose Lietuvos vietose ir visuomenei pristatomi arba dovanojami įvairūs koncertiniai pasirodymai. Vilniuje numatoma 12 koncertinių vietų: Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos kiemelyje, Muzikos klube-restorane „Soul & Peper“, Džiazo klube „JazzCellar11“, Muzikos klube „No Rules“, bare „Salionas“, Nacionalinio Dramos teatro prieigose arba teatro fojė, Eimunto Nekrošiaus teatro studijoje „Meno fortas“, klube „Tamsta“, kavinėje-restorane „Veranda“, Rūdninkų knygyne, Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (Karoso salėje). Be jungtinio koncerto, Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje vyks apie 15 džiazo programų ir finalinis jam sessiondžiazo klube „JazzCellar11“. Dauguma renginių nemokami.

Kviečiame visus džiazo mylėtojus viešinti Tarptautinę džiazo dieną ir džiazą, kaip unikalų muzikos reiškinį, skatinantį pagarbą žmogaus teisėms ir laisvėms, skleidžiantį grožį ir dvasingumą bei dalyvauti mūsų renginiuose.

Žiniasklaidos atstovus kviečiame atvykti į Tarptautinei džiazo dienai skirtą spaudos konferenciją, kuri įvyks balandžio 28 d. (ketvirtadienį) 11 val. Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriate (Šv. Jono g. 11, Vilnius). Konferencijoje dalyvaus Lietuvos džiazo federacijos prezidentė Solveiga Rusytė, valdybos pirmininkas Kastytis Narmontas, federacijos narys Remigijus Ruokis, Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos narė ir LR Prezidentės Vyriausioji patarėja Rūta Kačkutė, Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos generalinė sekretorė Asta Junevičienė.

Taip pat kviečiame visus džiazo mėgėjus balandžio 28 d. 12.00 val. į Tarptautinei džiazo dienai skirtų renginių programos atidarymą –„Džiazo priešpiečius“ Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos kiemelyje (trukmė – 1 val.). Praleiskime pietų pertrauką džiazo ritmu su jaunais talentingais atlikėjais: Vytaute Pupšyte (vokalas) ir Vyčiu Smolskumi (klavišiniai). Atsineškite sumuštinių, o mes vaišinsime kava.  Įėjimas laisvas.

Susipažinti su visa renginių programa galima čia: Džiazo dienos programa.

Džiazuokime kartu!

2016 04 21 Kategorija: Kultūros raiškos įvairovė, Visos naujienos