Naujienos

Kviečiame į Arvydo Baryso filmo „Išbarstyti žodžiai“pristatymą

Kviečiame į režisieriaus, operatoriaus, prodiuserio Arvydo Baryso filmo „Išbarstyti žodžiai“ pristatymą ir peržiūrą, kuri įvyks 2017 m. balandžio 20 d., ketvirtadienį, 17:30 val. Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijoje, Šv. Jono g. 11.

Filmas „Išbarstyti žodžiai“ skirtas Kuršių nerijos istoriniam ir kultūriniam identitetui atskleisti. Kuršių nerijos išskirtinė vertė yra neatsiejama nuo žmogaus, jo artimos aplinkos, gyvensenos bei tradicijų tarpusavio ryšių. Per ilgus metus susiformavęs žmogaus ir gamtos sambūvis, veiklos tradicijos, specifinės kuršėnų kultūros raiškos formos kūrė ir tebekuria Kuršių nerijos kultūrinį kraštovaizdį.
Filmo pagrindiniai herojai – broliai Sakuth, kurie su tūkstančiais Vokietijos civilių 1944 m. rudenį paliko gimtąją Kuršių neriją. Vieną audringą 1948 m. rudens naktį jie su tėvais žvejų valtele pabėgo iš sovietų valdomos zonos Rytų Vokietijoje. Vargingai pasiekę Švedijos krantus paprašė prieglobsčio ir liko ten visam gyvenimui. Kartu su senaisiais gyventojais iš Kuršių nerijos visiems laikams iškeliavo ir unikali marių žvejų kultūra, išsibarstę po pasaulį kopininkai netrukus nebeturėjo su kuo kalbėtis savo kalba.
Šis filmas yra autentiškas tarpukario Kuršių nerijos žvejų gyvenimo liudininkas. Jo kūrėjams teliko tik sujungti brolių prisiminimų fragmentus. Jame nedaug muzikos, vietoje jos – paskutines dienas gyvenančios baltų kalbos garsų, intonacijų ir žodžių prasmės.
Nufilmuoti Kuršių nerijos gamtos vaizdai įvairiais metų laikais, architektūra, žvejyba, etnografija, panaudota kino kronika, archyvinės nuotraukos.
Renginyje dalyvaus filmo kūrėjas A. Barysas ir prof. Dalia Kiseliūnaitė (Klaipėdos universitetas).
Kviečiame dalyvauti!

Filmo ištrauka: Broliai Sakuth

Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriatas
lietuva@unesco.lt

2017 04 14 Kategorija: Visos naujienos