Naujienos

Kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus – UNESCO Geros valios ambasadorių suvažiavime

2010 m. birželio 24 d. Paryžiuje vyko kasmetinis Jungtinių Tautų Švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos (UNESCO) Geros valios ambasadorių suvažiavimas, kuriame dalyvavo ir Prezidentas Valdas Adamkus. Į suvažiavimą atvyko dvidešimt penki Geros valios ambasadoriai iš viso pasaulio. Tarp jų – buvusi Islandijos prezidentė Vidgis Finnbogadottir, Jordanijos Princesė Firyal, prancūzų kompozitorius Jean-Michel Jarre, Indijos intelektualas Madanjeet Singh, Kamerūno pirmoji dama Chantal Biya, italų aktorė Claudia Cardinale, prancūzų astronautas Patrick Baudry, Jungtinių Tautų Taikos premijos laureatė Esther Coopersmith, Rusijos verslininkas Ara Abramian, Gruzijos menininkas Zurab Tsereli ir kiti.

UNESCO geros valios ambasadoriai garsina UNESCO vardą, prisideda siekiant UNESCO tikslų ir įgyvendinant UNESCO programą. Iš viso UNESCO Geros valios ambasadoriais yra 43 pasaulio asmenybės. Kiekvienas iš jų dirba tam tikroje UNESCO kompetencijos srityje. V. Adamkus 2003 metais buvo inauguruotas UNESCO Geros valios ambasadoriumi žinių visuomenei.

Suvažiavime Prezidentas Valdas Adamkus pasakė kalbą, kurioje pagyrė UNESCO veiklą žinių visuomenės kūrimo srityje, apžvelgė Lietuvos patirtį bei vykdomus projektus bei pakvietė dalyvauti Interneto valdymo forume, kuris yra pagrindinis pasaulio informacinės visuomenės metų renginys ir bus rengiamas šių metų rugsėjo mėnesį Lietuvoje.

Pabrėžęs, kad negalima kalbėti apie žinių visuomenę neužtikrinus visiems prieinamo pagrindinio išsilavinimo, buvęs valstybės vadovas paragino, nepaisant pasaulinės finansų ir ekonomikos krizės, nemažinti finansavimo švietimui. Jis taip pat pabrėžė švietimo ir mokymosi svarbą kovoje su terorizmu, rasizmu, ksenofobija ir kitais negatyviais reiškiniais. V. Adamkus taip pat ragino UNESCO ir visus Geros valios ambasadorius aktyviau ginti spaudos ir žodžio laisvę.

Suvažiavimo metu Irake gimusi architektė [laimėjusi Vilniaus Gugenheimo muziejaus projekto konkursą] Zaha Hadid buvo inauguruota UNESCO menininke taikai. UNESCO narėmis yra 193 pasaulio valstybės.

Šaltinis – Lietuvos nuolatinė atstovybė prie UNESCO

2010 06 24 Kategorija: UNESCO, Visos naujienos