UNESCO įvertinta Kinijos neįgaliųjų meno trupė „My Dream“ atvyksta į Lietuvą

Bodhisattva - tūkstantis rankų

Kinijos neįgaliųjų meno trupė „My Dream“, UNESCO tituluota „Menininkų už taiką“ vardu, pasirodys Lietuvoje

Šių metų gegužės mėnesį pirmą kartą Lietuvą aplankys bei du savo unikalius šokio ir gyvos muzikos pasirodymus surengs visame pasaulyje garsi Kinijos neįgaliųjų meno trupė „My Dream“. Pasirodymai, kuriuos organizuoja Socialinės atsakomybės centras, vyks gegužės 1 dieną Klaipėdoje, „Švyturio“ arenoje, ir gegužės 3 dieną Vilniuje, „Siemens“ arenoje.

Trupės artistai, kuriems teko patirti permainų gyvenime dėl fizinių traumų, klausos ar regos sutrikimų, šiandien pasiekė ypatingų profesinių meninės raiškos aukštumų. Atskleisdami savo talentus visame pasaulyje žinomi profesionalai „My Dream“ atlikėjai pelnytai pripažinti žmogaus galimybių ambasadoriais – UNESCO jiems suteikė „Menininkų už taiką“ vardą. Toks įvertinimas patvirtina, kad „My Dream“ keičia visuomenę, kuria ypatingą atmosferą: naikinami kultūriniai, socialiniai, politiniai ir kalbos barjerai. 2007 m. UNESCO generalinis direktorius Koichiro Matsuura šiai trupei suteikė „Menininkų už taiką“ vardą už atsidavimą muzikai ir scenos menui, kurio nevaržo jokia negalia, jokie fiziniai apribojimai.

Anot tuometinio UNESCO generalinio direktoriaus, ši trupė tapo žmonių, turinčių negalią, vilties ir svajonių simboliu visame pasaulyje. Jos veikla aktualizuoja inkliuzinio ir kokybiško švietimo iššūkius, išryškina kliūtis ir problemas, su kuriomis susiduria neįgalieji švietimo srityje, skatina kurti veiksmingas programas, kurios padėtų tas problemas spręsti.  UNESCO manymu, tokios organizacijos kaip „My Dream“ taip pat prisideda prie Jungtinių Tautų Neįgaliųjų teisių konvencijos įgyvendinimo.

UNESCO programa „Švietimas visiems“ ar Jungtinių Tautų tūkstantmečio vystymosi programa gali būti įgyvendintos tik atsižvelgiant į maždaug 650 milijonų žmonių su negalia, kas sudaro maždaug apie 10 proc. visos žmonijos, poreikius.

„Menininkų už taiką“ vardas iki šiol yra suteiktas tik penkioms dešimtims tarptautiniame meno pasaulyje garsių asmenybių ir grupių, kurie pasitelkdami savo įtaką, charizmą bei prestižą skleidžia žinią apie UNESCO misiją ir programas kultūros, švietimo ir mokslo srityse. Vertėtų paminėti tai, kad šis vardas taip pat suteiktas dainininkėms Selin Dion, Sarah Brightman, dirigentams ir muzikams Valerij Gergiev, Vladimir Spivakov, aktorėms Gong Li, Marisa Berenson, architektei Zaha Hadid ir kt.

Tai, kad trupė „My Dream“ atvyksta į Lietuvą, mūsų šaliai yra didelė garbė. Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija suteikė šiam projektui savo globą. Mums atrodo, kad labai svarbu mažinti socialinę neįgaliųjų atskirtį, o menas ir kultūra ideali priemonė tam pasiekti. Tai, kad tokios grupės koncertus Lietuvoje rengia Socialinės atsakomybės centras, yra kokybės ženklas, ir mes esame labai dėkingi už tai, kad galėjome tapti šio išskirtinio projekto globėjais.

Šokdami, dainuodami, koncertuodami trupės atlikėjai sukuria ypatingus estetinius reginius. Kinijos neįgaliųjų meno trupė parodo, jog siekdamas grožio ir meilės žmogus gali įveikti pačius sudėtingiausius fizinius ir psichologinius barjerus. „My Dream“ sužavi savo profesionalumu, nuoširdumu. Garsusis šios trupės šokis „Bodhisattva, turintis tūkstantį rankų“, sinchroniškais judesiais kuriantis Budos paveikslą, demonstruoja absoliučią jo atlikėjų judesio bei vidinio pasaulio harmoniją. „Youtube“ kanale šio šokio vaizdo įrašas peržiūrėtas milijonų kartų, garsaus kino filmo „Baraka“ kūrėjai jį panaudojo penkerius metus visuose penkiuose žemynuose filmuodami savo paskutinį darbą „Samsara“ (2011 m.).

Kurkime ypatingą atmosferą kartu. Kviečiame ateiti ir įsitikinti, jog UNESCO tituluota trupė nepalieka abejingų.

Renginio organizatorius VŠĮ „Socialinės atsakomybės centras“ (www.sacentras.lt).

http://www.youtube.com/watch?v=jrGatoq8d6I

2013 04 11 Kategorija: Kultūros raiškos įvairovė, Visos naujienos