Fotografė ir doula Sofija Bos (Nyderlandai) dalyvaus renginiuose, skirtuose Motinos dienai

Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija, bendradarbiaudama su Nyderlandų Karalystės ambasada ir Modernaus meno centru, kviečia į Motinos ir Tarptautinei akušerių dienoms skirtus renginius, kurie vyks 2013 m. gegužės 2 d., ketvirtadienį:

14–16 val. Sofijos Bos (Sophie Bos) paskaita Gimdyvių padėjėjos (graik. doula) Nyderlanduose“ (anglų k. su vertimu į lietuvių k.) Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijoje (Šv. Jono g. 11, Vilnius).

17 val. Sofijos Bos fotografijų parodos „Išsipildymas“ atidarymas Modernaus meno centre (Literatų g. 8, Vilnius). Renginyje dalyvaus Nyderlandų Karalystės ambasadorius J. E. Kornelis Spaans, Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriato generalinė sekretorė Marija Drėmaitė, Modernaus meno centro steigėjas Viktoras Butkus, Lietuvos akušerių sąjungos atstovai bei šio projekto kuratoriai (Rugilė Žadeikytė, Milda Valančiauskienė).

Sofija Bos gimė 1971 m. D. Britanijoje, nuo 1990 m. gyvena Olandijoje, turi tris vaikus. Prieš trejus metus ji nusprendė nutraukti nuosavo verslo veiklą ir atsiduoti savo aistrai – gimdyvėms ir gimdymams. S. Bos baigė doula kursus Utrechte (Nyderlandai) 2010 m. ir nuo tada padeda moterims, trokštančioms pozityvios gimdymo patirties tiek namuose, tiek ligoninėje.

Paskaita Gimdyvių padėjėjos (graik. doula) Nyderlanduose“

„Vis daugiau moterų Nyderlanduose gimdo kartu su gimdyvių padėjėjomis – doula. Ką doula veikia? Kuo ypatingas gimdymas su doula? Doula padeda moteriai ir jos partneriui pasiruošti gimdymui emociškai ir fiziškai, kad abu jaustų pasitikėjimą ir turėtų žinių, būtinų gimdymo procese. Gimdymo metu namuose ji padeda atsiriboti nuo baimių, jos darbo tikslas – pozityvi gimdymo patirtis. Ligoninėje doula prisijungia prie medikų komandos, tačiau kaip pažįstamas, artimas asmuo, nuolat teikiantis visapusišką paramą besikeičiant medicinos personalui. Gimdymas yra ne tik fizinė, bet ir emocinė patirtis. Doula padeda moterims išlaikyti emocinę pusiausvyrą gimdant, prieš ir po gimdymo.“ Sofija Bos

Fotografijų paroda „Išsipildymas“

Parodoje pristatomas sertifikuota gimdyvių padėjėja dirbančios Sofijos Bos fotografijų ciklas apie patį svarbiausią moterų gyvenime laikotarpį – motinystės laukimo, gimimo, pirmąsias vaikelio atėjimo į pasaulį akimirkas.

S. Bos yra ne tik gimdyvių padėjėja. Šalia pagrindinio savo darbo ji užsiima fotografija – įamžina išskirtines doula darbo akimirkas. Dalyvaudama gimties procese, netrikdydama tėvų ir kūdikių, ji geba užfiksuoti intymiausias jų gyvenimo akimirkas. Itin glaudus autorės ir jos personažų psichologinis ryšys atsispindi jaudinančiuose kadruose, iš kurių sklinda švelnumas ir pagarba gimdyvei, motinystei. Nespalvotose fotografijose S. Bos atskleidžia vieną svarbiausių savo – doula ir moters – įsitikinimų, jog gimdymas turi ir gali būti dižiausias laimėjimas, o ne baimės persmelkta patirtis.

„Kai mano darbas palaikyti porą gimdymo metu atliktas, šiek tiek atsitraukiu palikdama šeimą džiaugtis ir megzti ryšius. Tuomet čiumpu kamerą ir įamžinu brangiausias šeimos akimirkas. Mano vyras – profesionalus fotografas, tad pasitelkusi jo patarimus ir vieną iš jo senų fotoaparatų, vis rimčiau užsiimu fotografija. Kaskart labiau suprantu, kaip svarbu moteriai atsigręžti ir prisiminti savo pozityvią gimdymo patirtį. Fotografija tam gali labai padėti.“ Sofija Bos

Sofijos Bos fotografijų paroda bus eksponuojama š. m. balandžio 30 – gegužės 8 d. Modernaus meno centro galerijoje (Literatų g. 8, Vilnius, Tel. (8 5) 231 2350, el. p. info@mmcentras.lt, www.mmcentras.lt).  Darbo laikas: II-IV 12:00-18.00 val. , V 12:00-17:00 val.

2013 04 27 Kategorija: Visos naujienos