Žymiausi paveldosaugos profesionalai Vilniuje!

prof. Jukka Jokilehto ©yapi.com.tr

Šiais metais sukanka 20 metų, kai Vilniaus istorinis centras, ir 10 metų, kai Kernavės archeologinė vietovė yra įrašyti į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Šia proga gegužės 9 d. visi besidomintys paveldu ir jo aktualijomis turės unikalią progą išgirsti žymiausią šiuolaikinės paveldosaugos istorijos ir filosofijos tyrėją profesorių Jukka Jokilehto, kuris Vilniaus universitete penktadienio vakarą skaitys viešą paskaitą apie tarptautinę paveldosaugos doktriną ir jos santykį su UNESCO Pasaulio kultūros paveldu.

Profesorius Jokilehto yra publikavęs daugiau nei 200 monografijų ir straipsnių, tarp jų pamatinę paveldosaugos knygą „A History of Architectural Conservation“ (Butterworth-Heinemann, 1999) ir naujausią „ICCROM and the Conservation of Cultural Heritage“ (ICCROM, Rome 2011). Šiuo metu jis yra UNESCO Patariamosios organizacijos – Tarptautinio kultūros vertybių konservavimo ir restauravimo studijų centro (ICCROM), įsikūrusio Italijos sostinėje Romoje, – direktoriaus patarėjas ir nuo 1972 m. koordinuoja architektūrinio ir urbanistinio paveldo išsaugojimo mokymus; jis taip pat yra Jorko universiteto Didžiojoje Britanijoje vizituojantis profesorius ir Nova Gorica universiteto Slovėnijoje ypatingasis profesorius.

Šis iškilus asmuo rengė daugelio UNESCO Pasaulio paveldo miestų paveldosaugos planus, nominacines bylas ir atstovavo UNESCO tarptautinėse misijose visame pasaulyje. Profesoriaus Jokilehto atvykimas į Vilnių rodo siekį aktualizuoti naujausią paveldosaugos mokslo teoriją ir filosofiją. Tai yra išskirtinė galimybė Lietuvos akademinei bendruomenei ir specialistams, dirbantiems paveldo srityje, sužinoti, kaip pasaulinės paveldosaugos teorijos ir filosofijos pokyčiai gali būti aktualizuojami ir integruojami Lietuvoje, tarptautinio ICOMOS dokumento „Istorinis urbanistinis kraštovaizdis“ (2011 m.) kontekste. Vilniaus istoriniam centrui, turinčiam UNESCO Pasaulio paveldo statusą, yra ypač aktualus mokslinių tyrimų taikymas, skatinant istorinio miesto kaip integralios visumos suvokimą ir vertinimą.

Vieša profesoriaus Jukka Jokilehto paskaita organizuojama tarptautinio seminaro „Pasaulio paveldo iššūkiai Lietuvoje: Vilniaus istorinio centro (1994) ir Kernavės archeologinės vietovės (2004) vertinimai / World Heritage Challenges in Lithuania: Revisiting Vilnius Historical Centre (1994) and Kernavė Archaeological Site (2004)“ kontekste, kurį iš dalies finansuoja Lietuvos mokslo taryba (sutarties nr. Nr. MOR-009/2014) ir Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos.

Seminaras vyks š. m. gegužės 9-10 d. Vilniuje ir Kernavėje (programa: Seminaro programa 2014 LT ).

Organizatorius: Vilniaus universitetas, Istorijos fakultetas.
Partneriai: Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija, Valstybinio Kernavės kultūrinio rezervato direkcija.

Kontaktinis asmuo: Rugilė Balkaitė, Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriatas
tel. +370 5 210 7340, el. p. rugile.balkaite@unesco.lt, www.unesco.lt

2014 05 07 Kategorija: Pasaulio paveldas, Visos naujienos