Pagaliau patvirtinti trijų Lietuvos vietovių išskirtinės visuotinės vertės aprašai!

Doha, Kataras. © R. Balkaitė

Š. m. birželio 15-25 d. 38-osios UNESCO Pasaulio paveldo komiteto sesijos metu Dohoje, Katare, patvirtinti net trijų Lietuvos teritorijoje esančių UNESCO Pasaulio paveldo statusą turinčių vietovių – Kernavės archeologinės vietovės, Kuršių nerijos ir Struvės geodezinio lanko – išskirtinės visuotinės vertės aprašai. Tai – didis Lietuvos pasiekimas, įgyvendinant UNESCO tarptautinius įsipareigojimus. Šiuose minimalios apimties aprašuose pateikta išgryninta informacija apie minėtų vietovių bruožus, kurių visuma suteikia vietovės išskirtinę visuotinę vertę, taip pat pagrįstas vietovių autentiškumas ir integralumas bei valdymo specifiškumas.

Šie dokumentai yra svarbūs planavimo ir projektavimo sąlygų išdavimo procesuose. Pažymėtina, kad Kuršių nerija yra Lietuvos Respublikos ir Rusijos Federacijos teritorijoje, tad išskirtinės visuotinės vertės aprašo parengimas ir tarpvalstybinis derinimas truko daugiau nei trejus metus. Procese dalyvauvo ne tik vietos, bet ir UNESCO tarptautiniai specialistai. Struvės geodezinis lankas yra serijinė tarpvalstybinė vietovė, išsidėsčiusi netgi dešimties šalių teritorijoje nuo Norvegijos iki Moldovos. Kernavės archeologinės vietovės išskirtinės visuotinės vertės apraše pažymėtas itin teigiamas šios vietovės valdymo mechanizmas, kuris dažnai minimas UNESCO kontekste.

Su UNESCO Pasaulio paveldo komiteto sprendimu Nr. 38 COM 8E ir atitinkamais minėtų vietovių išskirtinės visuotinės vertės aprašais galima susipažinti paspaudus šią nuorodą.

2014 06 27 Kategorija: Pasaulio paveldas, Visos naujienos