Moderni UNESCO Pasaulio gamtos paveldo apsaugos stebėjimo sistema

Pasaulio gamtos paveldas © Our Place World Heritage

Pristatome Pasaulio paveldo apžvalgos (angl. World Heritage Outlook) programą, kurią vykdo UNESCO Patariamoji organizacija gamtos paveldo klausimais – IUCN (Tarptautinė gamtos apsaugos sąjunga). Šia programa siekiama ne tik susipažinti su UNESCO Pasaulio gamtos paveldo vietovėmis, bet ir suprasti, kokia yra gamtos paveldo apsaugos situacija šiose vietovėse, t.y., susipažinti su geros praktikos pavyzdžiais bei su vietovėmis, kuriose kyla grėsmė gamtos paveldui. Šiam tikslui daugybė ekspertų iš viso pasaulio sukūrė gamtos paveldo apsaugos stebėjimo barometrą (angl. Conservation Outlook), kuriuo vertinama gamtos apsaugos situacija daugiau nei 200 UNESCO Pasaulio paveldo statusą turinčiose gamtos paveldo vietovėse 95 pasaulio šalyse. Šiuo metu 18 gamtos ir mišraus (gamtos ir kultūros) paveldo vietovių yra pavojuje ir didžioji jų dalis yra susitelkusi Afrikos žemyne.

Plačiau su Pasaulio paveldo apžvalgos programa ir stebėjimo barometru galite susipažinti čia: http://www.worldheritageoutlook.iucn.org/.
Tarptautinė gamtos apsaugos sąjunga (angl. International Union for Conservation of Nature (IUCN)) yra seniausia ir didžiausia aplinkosauginė organizacija pasaulyje.

2014 07 09 Kategorija: Pasaulio paveldas, Visos naujienos