Kviečiame į paskaitą apie Kultūros vertybių apsaugą ginkluoto konflikto metu

Sirija. (c) www.athar-centre.org

Kviečiame visus besidominčius į paskaitą apie kultūros vertybių apsaugą ginkluoto konflikto metu Lietuvoje ir pasaulyje š. m. rugsėjo 25 d. [ketvirtadienis] 17:30 val. Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijoje, Šv. Jono g. 11, Vilniuje.

1954 m. Hagoje, Nyderlanduose, buvo priimta Kultūros vertybių apsaugos ginkluoto konflikto metu konvencija. Šis istorinis momentas pažymi, kad pasaulio valstybės pripažino, kad tautos kultūros vertybėms daroma žala yra visos žmonijos kultūros paveldui daroma žala, ir apibrėžė, kad viso pasaulio tautoms labai svarbu išsaugoti kultūros paveldą tarptautiniu mastu. Taip pasielgta įvertinus II Pasaulinio karo metu patirtus masinius kultūros vertybių naikinimus ir kultūros vertybėms padarytą žalą. Sustiprinta apsauga ginkluoto konflikto metu 2011 m. buvo suteikta Kernavės archeologinei vietovei, kuri yra įrašyta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.

Paskaitos metu Alfredas Jomantas [Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos] pristatys dokumentą ir šio teisės akto įsigaliojimo Lietuvoje pradžią ir reikšmę, Auksė Usienė [Lietuvos kariuomenė] aptars konvencijos įgyvendinimo Lietuvoje praktiką, o prof. Justinas Žilinskas [Mykolo Romerio universiteto Tarptautinės ir ES teisės institutas] pasidalins komentaru apie 1954 m. Hagos konvencijos vietą padėtį kitų tarptautinių dokumentų kontekste ir dabartines politines aktualijas.

Paskaita skirta 1954 m. Hagos konvencijos pasirašymo 60-čiui paminėti.
Tai yra 3-asis Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos ir ARCHITEKTŪROS [aktualijų] FONDAS paskaitų ciklas “UNESCO paveldas pasaulyje ir Lietuvoje“.

Kontaktinis asmuo: rugile.balkaite@unesco.lt

2014 09 19 Kategorija: Visos naujienos