Kviečiame į paskaitą „Guimarães: svarstymai apie UNESCO Pasaulio paveldą ir Europos kultūros sostinę“

Lapkričio 20 d. 17 val., Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijoje ( Šv. Jono g. 11, Vilniuje) kviečiame į viešą paskaitą, skirtą Guimarães miesto, 2001 m. įrašyto į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, architektūrinių ir ubanistinių intervencijų apžvalgai, miesto istorinės dalies ir jos apsaugos zonų regeneravimo, atgaivinimo rezultatų apibendrinimams. Bus aptarti metodai ir principai, kuriais grindžiamas kiekvienas atskiras atvejis.

Paskaitoje dalyvaus, šiuo metu vizituojantis VDA Kauno fakulteto Architektūros katedroje, dėstytojas Ricardo Rodrigues iš Porto Universiteto, Architektūros fakulteto (Portugalija), Guimarães miesto architektas, ICOMOS ir kitų tarptautinių komisijų narys. 2001 – 2009 m. komandos, koordinavusios Guimarães istorinio centro ir jo apsaugos zonų regeneravimo procesus. Nuo 2009 m. R.Rodrigues dirba savivaldybės komandoje MAPa²º¹².

Vienas iš gerosios praktikos pavyzdžių, kuriuos pristatys architektas, tai apleistų Odos gamyklos patalpų konversijos projektas, pritaikytas naujoms reikmėms – muziejui ir mokslo centrui, viešomis erdvėmis, o greta jų naujiems gyvenamiesiems kvartalams ir biurų patalpoms. 2013 m. UNESCO net keturis Guimarães miesto architektūrinės ir urbanistinės konversijos projektus pripažino geriausiais pavyzdžiais istorinėje aplinkoje.

Paskaita vyks anglų k.

Daugiau informacijos: www.unesco.lt

Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriatas

lietuva@unesco.lt; renata.kepezinskiene@unesco.lt

2015 11 19 Kategorija: Pasaulio paveldas, Visos naujienos