Atvirų paskaitų ciklas „PABŪKIME SEMIOTIKAIS“ kovo 15-16 d. mūsų galerijoje

Paroda „Nežinomas Greimas archyvuose", LCVA

Šiemet minime 100-ąsias Algirdo Juliaus Greimo (pasaulinio garso mąstytojo, mitologo, semiotiko, kalbininko, kultūros ir literatūros kritiko, eseisto) gimimo metines – sukaktį, įtrauktą į UNESCO minimų datų sąrašą. 2017-uosius metus Lietuvos Respublikos Seimas paskelbė A.J. Greimo metais.

Šia proga kovo 8 d. Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijoje (Šv. Jono 11, Vilnius) atidaryta Lietuvos centrinio valstybės archyvo paroda „Nežinomas Greimas archyvuose”, kuri veiks iki kovo 20 d.

Parodos pristatyme ir knygos  „A. J. Greimas: asmuo ir idėjos“ sutiktuvėse dalyvavo: dr. Arūnas Gelūnas, Simona Grikštaitė, dr. Jurgita Katkuvienė, dr. Jūratė Levina, prof. Kęstutis Nastopka ir Lietuvos centrinio valstybės archyvo direktorius Dalius Žižys, kuris pristatė parodoje eksponuojamus Algirdo Juliaus Greimo mokslo, studijų Vytauto Didžiojo universitete bei pedagoginės veiklos Lietuvoje rašytinius dokumentus. Dokumentai liudija apie A. J. Greimo prancūziškąjį gyvenimo laikotarpį: studijos Grenoblio universitete, laiškai iš Aleksandrijos, A. J. Greimo ir jo žmonos Onos Bagdonaitės-Greimienės nuotraukos Prancūzijoje. Lietuvos centriniame valstybės archyve taip pat saugomos režisieriaus Sauliaus Beržinio ir operatoriaus Algimanto Mikutėno kino apybraižos apie Algirdą Julių Greimą (1990 m., Paryžius). Kadrus iš minėtųjų apybraižų taip pat galima išvysti parodoje.

Renginio dalyviai kėlė klausimus: Ar viską žinome apie šį žmogų ir jo darbus? Kodėl tik dabar, įvertinus jo nuopelnus mokslui, teorinei intelektualinei minčiai, jo iki gyvenimo galo išlaikytą rūpestį Lietuvos reikalams, pradedame ieškoti apie jį liudijimų (rankraščių, laiškų, dokumentų, nuotraukų ir t.t.)? Kokį dar nežinomą Greimą mums atveria archyvai, asmeninės kolekcijos, neskaityti raštai? Ką jie reiškia ne tik mūsų bandymams atkurti asmens paveikslą, bet ir vis labiau atsiveriančiam mūsų kultūros, literatūros laukui?

Greimo metų proga Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijoje taip pat vyks atvirų paskaitų ciklas „PABŪKIME SEMIOTIKAIS“.

Jau šį trečiadienį  (kovo 15 d.) 15-16.30  val. Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijoje (Šv. Jono 11, Vilnius) įvyks A.J. Greimo semiotikos ir literatūros teorijos centro lektorės dr. Jurgitos Katkuvienės atvira paskaita „A. J. Greimo semiotinis kvadratas: kas tai?“.

Kalbėdami apie Algirdą Julių Greimą, pasaulinio garso mąstytoją, mitologą, semiotiką, kalbininko, kultūros ir literatūros kritiką, eseistą, dažnai girdime minint įžymųjį semiotinį kvadratą. Paskaitoje ieškosime atsakymų į klausimus: Ką  reiškia semiotinis kvadratas? Kaip  jis atsirado? Kaip tas semiotinis kvadratas gali būti pritaikomas šiandienos kontekstuose?

Šį ketvirtadienį (kovo 16 d.) 11-12.30 val. Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijoje (Šv. Jono 11, Vilnius) įvyks A.J. Greimo semiotikos ir literatūros teorijos centro lektorės dr. Jurgitos Katkuvienės atviras seminaras „Pasaulio suvokimas A. J. Greimo semiotikoje“ (ruošiantis seminarui, rekomenduojama perskaityti „Natūraliojo pasaulio semiotikos sąlygos“, A. J. Greimas, Semiotika, Vilnius: Mintis, 1989,  p. 115-122).

A. J. Greimo semiotikoje, prasidėjusioje nuo  kalbotyros, pasakų ir literatūrinių tekstų analizės, vėliau imta gilintis, ką apskritai reiškia pasaulis, žmogus ir t.t. Paskaitoje kartu su semiotikos studentais ne tik panagrinėsime, kaip semiotiškai suvokiamas pasaulis, bet ir pabandysime „perkasti“ iš pirmo žvilgsnio neperkandamą Greimo kalbą.

Maloniai kviečiame dalyvauti!

2017 03 13 Kategorija: Galerija, Minimos datos, Visos naujienos