Kviečiame į paskaitą „Modernistinės sostinės. UNESCO Pasaulio paveldo sąrašui teikiamos paraiškos „Asmara: Afrikos modernistinis miestas“ rengėjų patirtys“

Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija ir ARCHITEKTŪROS [aktualijų] FONDAS kviečia į paskaitą UNESCO pasaulio paveldo tema.

2017 m. balandžio 13 d., ketvirtadienį, 17:30 val. Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijoje, Šv. Jono g. 11, Vilniuje, dr. Edward Denison skaitys paskaitą apie modernizmo architektūros, nominuojamos Pasaulio paveldo sąrašui, vertes ir parengimo procesus.

Dr. Edward Denison – Pasaulinio Londono universiteto (London‘s Global University), Bartlett architektūros fakulteto dėstytojas, modernizmo architektūros urbanistikos ir kultūros tyrėjas, kurio mokslinių interesų sritis siejama su įvairiomis regioninėmis Afrikos, Azijos ir Europos modernizmo architektūros raiškomis. Jis yra vienas iš pagrindinių paraiškos „Asmara: Afrikos modernistinis miestas“ autorių. Paskaitoje bus pristatoma į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą nominuojamos Asmaros modernizmo architektūros paraiškos koncepcija bei naratyvas, nominacijos parengimo etapai ir kt. Asmara yra išskirtinis kolonijinės sostinės pavyzdys. Nuo 1900 m. miestas tapo italų kolonijos Eritrėjos sostine ir sparčiai vystėsi pagal modernius urbanistikos ir architektūros kanonus integruojant vietos gamtos ir kultūros bruožus.

2017 m. nominacinė paraiška „Asmara: Afrikos modernistinis miestas“ bus svarstoma Pasaulio paveldo komiteto 41-oje sesijoje, vyksiančioje Krokuvoje (Lenkija). Paraiška parengta atsižvelgus į aukštus Pasaulio paveldo konvencijos Įgyvendinimo gairių reikalavimus ir atspindi dviejų dešimtmečių jungtinį Eritrėjos ir užsienio specialistų mokslinį tiriamąjį darbą, kuriame išgrynintos svarbiausios Asmaros modernistinės architektūros vertės ir jos pasaulinė reikšmė.

Asmaros atvejo studija yra aktuali siekiant suformuluoti ir tinkamai pateikti Kauno modernizmo architektūros vertes. Šiais metais Kauno modernizmo architektūros paraišką „Kaunas 1919-1939 m.: sostinė, įkvėpta modernizmo judėjimo” įtraukus į Pasaulio paveldo konvencijos šalių preliminarųjį sąrašą, Lietuva sustiprino intencijas pradėti Kauno modernizmo architektūros įrašymo į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą procedūrą.

Paskaita skiriama Tarptautinei paminklų ir paminklinių vietovių apsaugos dienai.

Paskaita nemokama; vyks anglų kalba. Informacija: www.unesco.lt, www.archfondas.lt

2017 04 03 Kategorija: UNESCO, Pasaulio paveldas, Visos naujienos