Filomenos Linčiūtės-Vaitiekūnienės paroda-kelionė „Persijos atšvaitai“

Filomenos Linčiūtės-Vaitiekūnienės paroda „Persijos atšvaitai“ – tai kelionės po Iraką atspindžiai, meninė autorės įspūdžių interpretacija ir Irano kultūros ir gamtos paminklų vaizdiniai, iš kurių daugelis įtraukti į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą – Persepolis, Esfahan ir miesto aikštė – Meidan Emam, kadaise buvusi pagrindine Safavidų sostinės kultūros, ekonomikos, religijos, valdžios ir politikos arterija, Tchogha Zanbil, Soltanija, Tabrizas, Persijos sodai, Susa ir kt.

Filomena Linčiūtė-Vaitiekūnienė (g. 1942 m.) baigė scenografijos studijas Valstybiniame dailės institute. Lietuvos dailininkų sąjungos narė nuo 1967 metų. Daugelio scenografijos projektų Lietuvos teatruose, Lietuvos televizijoje ir Lietuvos kino studijoje, tapybos parodų autorė.  Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje saugoma per 100 dailininkės sukurtų scenografijos eskizų, kostiumų ir elementų iš kino filmų.

„Aplink vien pirmapradis grožis ir galia, kurių nesugebėjo sunaikinti bėgantys amžiai… Tokios mintys kirbėjo galvoje, besidairant pro autobuso langą, – į nesibaigiančias plokščias ir kalnuotas dykumas su šykščia augmenija akmenuotuose slėniuose ir lyg iš dangaus nukritusias oazes su svajonių sodais, o juk juos supa dykumos!

Zoroastristų šventyklėlė melsganoje erdvėje, Tylos kalnas ir daugybė kitų paminklų – tai vis vietos, kurių kiekviena galėtų pasakoti ir pasakoti senosios Persijos istoriją.

Irane senovės paminklų be galo daug. Ypač Persepolyje. Čia jie ir šiandieną oriai byloja apie kadaise gyvavusį nuostabų miestą – šlovės ir turtingumo simbolį. O ir islamas Irane paliko savo ženklus. Vaizdai taip užburia, kad imi galvoti, jog ne viskas pavaldu laikui. Dabar tik saulė keičia dekorą…

Ir visos tos erdvės pilnos juodų angelų – nuostabiai gražių Irano moterų, vilkinčių juodą rūbą. Tai peizažui suteikia keisto monumentalumo ir užbaigtumo, – tarp dangaus mėlio, dykumų ochros tie juodi angelai…“

2017 05 12 Kategorija: Galerija, Kultūros raiškos įvairovė, Visos naujienos