Seminaras „Istorinių miestų ir kraštovaizdžių valdymas: skirtingos kultūros, bendri siekiai, ateities perspektyva“

2005 m.birželio 19–22 dienomis Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija drauge su Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra (VSAA) organizavo tarptautinį Baltijos ir Pietų Kaukazo valstybių seminarą tema „Istorinių miestų ir kraštovaizdžių valdymas: skirtingos kultūros, bendri siekiai, ateities perspektyva“. Seminare, kurį remia UNESCO kultūros politikos ir kultūrų dialogo skyrius, dalyvavo UNESCO kultūros politikos ir kultūrų dialogo skyriaus atstovas, Lietuvos, Armėnijos, Azerbaidžano ir Gruzijos paveldo specialistų delegacijos, ekspertai iš Estijos ir Latvijos. Svečių teisėmis seminare dalyvavo UNESCO Maskvos biuro, Baltarusijos, Moldovos, Rusijos atstovai.

Seminaro tikslas – skatinti regioninį Baltijos ir Kaukazo valstybių bendradarbiavimą, apibrėžti tolesnes šio kultūrinio bendradarbiavimo perspektyvas. Kultūros paveldo specialistai, architektai, istorikai iš Baku, Jerevano, Kišiniovo, Maskvos, Minsko, Rygos, Talino, Tbilisio ir Vilniaus keitėsi patirtimi kultūros paveldo apsaugos ir istorinių miestų (senamiesčių) valdymo srityje.

Pirmoji seminaro diena skirta Vilniaus miesto ir UNESCO Pasaulio paveldo vietovės, Vilniaus senamiesčio, patirties pristatymui. VSAA specialistai supažindino svečius su Vilniaus senamiesčio vertybėmis, pristatė sostinės plėtros planavimo patirtį ir planus, senamiesčio atgaivinimo strategiją ir programą. Vilniaus miesto savivaldybėje svečiai klausėsi paskaitų apie miesto urbanistinį planavimą ir istorinio miesto centro – senamiesčio – apsaugą. Kitos dienos skirtos svečių pranešimams, diskusijoms ir bendram darbui – seminaro rekomendacijoms tolimesniam bendradarbiavimui.

Paveldosaugos srityje Lietuva ir Pietų Kaukazo valstybės bendradarbiauja jau kelerius metus. 2001 metais Vilniuje įvyko tarptautinė UNESCO konferencija “Civilizacijų dialogas”, 2003 metais surengtos apvalaus stalo diskusijos “Kaukazo kultūrų dialogas”. 2004 metais Baku (Azerbaidžane) kartu su Stambulo technikos universiteto paveldosaugos katedros vadovu Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūros direktorius vedė UNESCO inicijuotą seminarą Azerbaidžano ir Gruzijos miestų paveldosaugos specialistams “Bendruomenės įtraukimas į kultūros paveldo apsaugą”. VSAA vadovas, kaip UNESCO ekspertas, taip pat dalyvavo UNESCO Pasaulio paveldo centro inicijuotame apvaliajame stale dėl Baku senamiesčio, įrašyto į Pasaulio paveldo pavojuje sąrašą, gelbėjimo plano.

International Baltic States – South Caucasus Workshop “Management of Historic Cities and Landscapes: Different Cultures. Common Goals. Intercultural Perspective”

2005 06 23 Kategorija: Pasaulio paveldas, Visos naujienos