Paroda „Pasaulis semiotiko akimis“ Vilniuje

Š.m. spalio 2 d. (pirmadienį) 17.30 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos parodų salėje, III aukšte (Gedimino pr. 51, Vilnius ) bus pristatyta interaktyvi trikalbė (lietuvių, anglų, prancūzų) kilnojamoji paroda „Pasaulis semiotiko akimis“.

Parodą atidarys: Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos generalinė sekretorė Asta Junevičienė, Lietuvos nacionalinės M.Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius Renaldas Gudauskas,  Lietuvos Respublikos Seimo kultūros komiteto pirmininko pavaduotojas Arūnas Gelūnas, Prancūzų instituto Lietuvoje direktorius Jean-Mari Sani ir parodos kuratorė Gintautė Žemaitytė. Renginio vedėjas – Rytis Zemkauskas.

Po parodos pristatymo svečiai bus kviečiami dalyvauti Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos inicijuoto ir Ryčio Zemkausko sukurto dokumentinio filmo „Cherchez Greimas“ (liet. „Ieškokite Greimo“) premjeros pristatyme, kuris įvyks 18.30 val. konferencijų salėje.

Pirmieji Parodos atidarymo parodos pristatymai jau įvyko: gegužės 29 d. Paryžiuje Aukštojoje socialinių mokslų mokykloje (EHESS), kurios viename iš filialų formavosi garsioji Paryžiaus semiotikų mokykla, ir birželio 26 d. Kaune „Post“ galerijoje. 2017 m. parodą taip pat planuojama pristatyti Belgijoje ir Rusijoje.

Paroda skirta semiotiko, kalbotyrininko, mitologo, publicisto, rezistento, pabėgėlio, lietuvio ir prancūzo Algirdo Juliaus Greimo (1917–1992) šimtosioms gimimo metinėms paminėti. Ši sukaktis įtraukta į UNESCO minimų datų sąrašą. Pasaulyje Greimas žinomas kaip vienas moderniosios semiotikos pradininkų. Esama dviejų pagrindinių semiotikos sampratų: vienu požiūriu, tai bendroji reikšmės teorija, kitu – ženklo teorija. Greimas buvo pirmojo požiūrio šalininkas. Pradėjęs mokslininko kelią nuo kalbos tyrimų, jis susidomėjo pamatinėmis reikšmės ir prasmės problemomis. Pasak Greimo, visas žmogiškasis pasaulis – tai reikšmės pasaulis.

Greimas gyveno tada, kai Europoje ir JAV vyko socialinių ir humanitarinių mokslų pakilimas: radosi naujos teorinės perspektyvos, kūrėsi su jomis susiję mokslo rateliai, mokyklos. Jo darbai priskiriami struktūralizmui – tyrimų krypčiai, grįstai prielaida, jog kalba, kultūra, visuomenė, žmogiškasis pasaulio suvokimas pagrįsti santykių schemomis. Greimas ilgą laiką bendradarbiavo su Roland Barthes, dirbo Claude Lévi-Strauss socialinės antropologijos laboratorijoje, pats vadovavo semiolingvistinių tyrimų grupei. Jo organizuotų seminarų pagrindu susikūrė vadinamoji Paryžiaus semiotikos mokykla.

Semiotika buvo bene svarbiausias Greimo gyvenimo projektas, bet toli gražu ne vienintelis. Jis taip pat buvo žymus lietuvių rezistencijos ir išeivijos veikėjas, mitologijos tyrinėtojas, publicistas. Pats Greimas mėgo sakyti gyvenime atliekąs skirtingus vaidmenis.

Parodą sudaro kelios dalys – „Semiotizatorius“ (skirtingais aspektais semiotiškai išnarstyti kasdienybės objektai) ir trys pasakojimai: apie Greimo gyvenimo vaidmenis, jo įkurtą semiotikos mokyklą ir kelias svarbias semiotines sąvokas. Semiotizatorius – tai instaliacija, suteikianti galimybę kiekvienam parodos lankytojui išmėginti semiotinį žvilgsnį į pasaulį, skirtingais aspektais semiotiškai išnarstyti pasiūlytus kasdienybės fragmentus. „Semiotizuojami“ objektai (laiškas, vynas ir šuo Rudis) buvo ypatingai svarbūs Greimui: jis nuolat susirašinėjo su bendraminčiais ir kolegomis visame pasaulyje, šalia savęs turėjo keturkojį bičiulį Rudį, mėgdavo gurkšnoti vyną.

„Semiotizatoriaus“ tekstuose pabraukti žodžiai – tai nuorodos į komiksus, pristatančius kelias Greimo semiotikos sąvokas: reikšmė, sakymas, būsena, utopija. Komiksai padeda susidaryti įspūdį apie semiotinių tyrinėjimų pobūdį. Parodoje taip pat eksponuojamas žemėlapis, pristatantis Greimo semiotikos mokyklos idėjų paplitimą pasaulinės semiotinės minties fone.

Parodos rengėja – Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija ir Lietuvos nacionalinė M.Mažvydo biblioteka. Parodą kūrė Lietuvos jungtinė semiotikų, architektų ir dizainerių grupė.  Parodos kuratorė – Gintautė Žemaitytė.

Parodos partneriai ir rėmėjai: Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija, Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija, Prancūzų institutas Lietuvoje Vilniaus dailės akademija, Vilniaus universiteto A. J. Greimo semiotikos ir literatūros teorijos centras.

Paroda veiks Lietuvos nacionalinėje M.Mažvydo bibliotekoje iki lapkričio 5 d. Parodos eksponavimo metu Lietuvos nacionalinėje M.Mažvydo bibliotekoje vyks kiti projekto „Algirdas Julius Greimas: sugrįžimai“ renginiai:

spalio 12 d., 18 val. – edukacija „Pasaulis semiotiko akimis“ su Pauliumi Jevsejevu;

spalio 19 d., 18 val. – edukacija „Tóbulosios kasdienybės formos: A. J. Greimo estetikos projektas“ su Jurga Katkuviene;

spalio 23 d., 18 val. – edukacija „Semiotika prekių ženklų pasaulyje“ su Andriumi Grigorjevu. 

2017 09 27 Kategorija: Minimos datos, Visos naujienos