Vilniuje – tarptautinė kultūros paveldo tvarkybos ir technologijų paroda „HERITAS“

Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija suteikė patronažą tarptautinei kultūros paveldo tvarkybos ir technologijų parodai “HERITAS”. Tai pirmas tokio formato paveldo renginys Baltijos šalyse. 2018 m. gegužės 18-19 dienomis Vilniuje, Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčioje, susiburs paveldo išsaugojimui neabejingi žmonės bei paveldosaugos srityje veikiantys specialistai. Parodos metu vyks ekskursijos, veiks seminarų ir kūrybinių dirbtuvių erdvės, bus diskutuojama paveldo išsaugojimo ir pritaikymo klausimais, tikintis paskatinti glaudesnį paveldo savininkų, bendruomenių ir paveldosaugos institucijų bendradarbiavimą.

„Kultūros paveldo srityje dirbu jau 12 metų. Pastebėjau, kad šiame sektoriuje labai trūksta pozityvumo bei bendradarbiavimo, o visuomenei – aiškios ir koncentruotos informacijos apie kultūros paveldą bei kaip su juo elgtis. Šis renginys yra terpė keisti nusistovėjusią situaciją ir populiarinti paveldą, pristatyti jį kitokiu, moderniu kampu, pasitelkiant senąsias paveldo tvarkybos technologijas bei pristatant visame pasaulyje naudojamus inovatyvius paveldo tyrimų ir apsaugos sprendimus. Šiuo renginiu siekiame skatinti efektyvesnę paveldo specialistų komunikaciją, bendradarbiavimo galimybių paiešką. Siekiame lengvai prieinamoje vietoje visuomenei pateikti informaciją, kuri padėtų suprasti ir spręsti nekilnojamojo kultūros paveldo problemas.“ – sako parodos idėjos autorė ir organizatorė Erika Kielė.

Parodos lankytojai, paveldo objektų savininkai ir paveldosaugos srityje dirbantys specialistai turės galimybę susipažinti su naujausiomis paveldo tvarkybos technologijomis bei medžiagomis, teoriniais paveldo tyrimais bei keistis kontaktais visos parodos metu veiksiančioje kontaktų mugėje. Parodos lankytojai taip pat kviečiami dalyvauti seminaruose ir kūrybinėse dirbtuvėse, archeologinėse eksperimentinėse dirbtuvėse, o mažiausiuosius svečius parodos organizatoriai pakvies į specialiai jiems įrengtą poilsio – žaidimų erdvę, kur įvairiais kūrybiškais užsiėmimais mažuosius džiugins gamtos darželis „Po smilgom“.

Seminarų metu parodos svečiai turės galimybę susipažinti su istorinių Vilniaus pastatų interjerų paslaptimis, medinio paveldo išsaugojimo specifika, aptarti geruosius paveldo tvarkybos ir pritaikymo pavyzdžius bei šioje srityje dažniausiai pasitaikančias klaidas. Taip pat bus pristatyti procedūriniai veiksmai, kurių turėtų imtis nekilnojamąjį kultūros paveldo objektą įsigiję žmonės. Seminarų erdvėje savo veiklą visuomenei pristatys paveldo apskaitos, tyrimų ir tvarkybos darbus vykdantys specialistai, kultūros paveldo politiką formuojančių bei jo apsaugą koordinuojančių valstybės institucijų atstovai. Savo patirtimi ir žiniomis dalinsis Kauno modernizmo architektūros įrašymo į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą kuratorė Andrijana Filinaitė, humanitarinių mokslų daktarė, dailėtyrininkė, mano istorikė Dalia Klajumienė, Lietuvos Respublikos valstybinės kultūros paveldo komisijos narė Jūratė Markevičienė, Menotyrininkė, Vilniaus dailės akademijos doktorantė Aistė Dickalnytė, Humanitarinių mokslų daktarė, dailėtyrininkė, paveldosaugininkė Margarita Janušonienė, Istorikė, Vilniaus dailės akademijos doktorantė Eglė Bagušinskaitė, Humanitarinių mokslų daktarė, meno istorikė Jurgita Kristina Pačkauskienė, Kultūros paveldo centro specialistė Alantė Valtaitė-Gagač. Seminarų pranešėjai ir klausytojai visos parodos metu kviečiami aktyviai diskutuoti aktualiais paveldo išsaugojimo ir pritaikymo klausimais.

Kūrybinėse dirbtuvėse parodos dalyviai turės galimybę susipažinti su nekilnojamojo kultūros paveldo tyrimų ir restauracijos metodais, priemonėmis ir technologijomis, naudojamomis paveldo tvarkybos darbuose, užduoti visus rūpimus klausimus šiuos darbus vykdantiems specialistams bei patys išbandyti keletą paveldo tvarkybos metodų. Kūrybinėse dirbtuvėse su lankytojais bendraus amatininkai, dailidės, medinio kultūros paveldo specialistai Laimonas Bartkus, Kęstutis Cikanas, Romas Valantis, Saulius Sakalas, Valentinas Kireilis, architektė, Lietuvos liaudies buities muziejaus, medinės architektūros tyrimų ir mokymo centro darbuotoja dr. Rasa Bertašiūtė, krosnių, židinių ir kaminų meistras Artūras Šuliokas, meistras amatininkas,  natūralių statybinių medžiagų kūrėjas, technologas ir lektorius Saulius Jackevičius, kalvis, senojo kalvystės amato puoselėtojas Raimondas Vaitkūnas. Parodos metu bus sudaryta galimybė praktiškai patirti, koks kruopštus yra restauratorių, meistrų darbas ir kodėl kokybiški paveldo objektų tyrimai, restauravimo procesai trunka gerokai ilgiau, nei dažnai tikisi paveldo objektų savininkai. Parodoje dalyvaujantys archeologai pakvies lankytojus į eksperimentines archeologines dirbtuves bei supažindins lankytojus su archeologinių kasinėjimų specifika, archeologiniais tyrimais ir įvairių Lietuvoje atliktų kasinėjimų akimirkomis.

Parodos metu organizuojamos ekskursijos – puiki galimybė atidžiau pažvelgti į kasdien matomus, bet dar nepažįstamus kultūros paveldo objektus, bei praplėsti žinias paveldo tyrimų ir tvarkybos srityse – išsiaiškinti, kaip nustatomos kultūros paveldo objektų vertingosios savybės, detaliau susipažinti su pastatų ir jų architektūrinių elementų restauravimo bei konservavimo darbų eiga. Ypatingi Vilniaus senamiesčio širdyje esantys kultūros paveldo statiniai – Vilniaus augustinų vienuolyno statinių ansamblio Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčia ir Pacų rūmai  – visiems, besidomintiems architektūros paveldo istorija, tyrimų, tvarkybos ir pritaikymo darbais, duris atvers parodos metu.

Pirmoji Tarptautinė kultūros paveldo tyrimų ir technologijų paroda „HERITAS“ vyks gegužės 18-19 d. Platesnę informaciją apie parodos programą ir registraciją galima rasti parodos interneto svetainėje www.heritas.lt.

 

2018 04 13 Kategorija: Visos naujienos