Lietuva prisijungė prie UNESCO konvencijos dėl kultūrų raiškos įvairovės apsaugos ir skatinimo

Lietuvos nuolatinė atstovė prie UNESCO ambasadorė Ina Marčiulionytė gruodžio 18 d. kartu su dvylika ES ambasadorių UNESCO Generaliniam Direktoriui Koïchiro Matsuura įteikė Konvencijos dėl kultūrų raiškos įvairovės apsaugos ir skatinimo ratifikavimo raštus. Esminiai šios Konvencijos tikslai yra apsaugoti ir skatinti kultūrų raiškos įvairovę, sudaryti sąlygas kultūroms klestėti ir laisviems kultūrų mainams, skatinti kultūrų dialogą, siekiant pasaulyje užtikrinti intensyvesnius ir tolygesnius kultūrų mainus.

Prisijungus prie Konvencijos dėl kultūrų raiškos įvairovės apsaugos ir skatinimo, Lietuvos kultūros raiškos įvairovės skatinimo ir apsaugos klausimai bus sprendžiami laikantis tų pačių teisinių nuostatų, kaip ir kitose prie Konvencijos prisijungusiose šalyse.

2004 m. lapkričio mėn. ES Ministrų Taryba įgaliojo Europos Komisiją Europos bendrijos vardu dalyvauti UNESCO vykstančiose derybose dėl Konvencijos dėl kultūrų raiškos įvairovės apsaugos ir skatinimo. Ši Konvencija yra pirmoji UNESCO konvencija, prie kurios prisijungia Europos Komisija.

Konvencija buvo priimta 2005 m. spalio 20 d. Paryžiuje vykusios UNESCO Generalinės konferencijos metu. Lietuva Konvenciją ratifikavo 2006 m. gruodžio 14 dieną.

Lietuva jau yra prisijungusi prie visų septynių UNESCO kultūros konvencijų.

2006 12 19 Kategorija: UNESCO, Kultūros raiškos įvairovė, Visos naujienos