Naujienos

Šiais metais UNESCO antrą kartą kviečia vasario 13-ąją minėti Pasaulinę radijo dieną

Nuo pat pirmųjų transliacijų prieš daugiau nei šimtą metų radijas įrodė esąs įtakingas žinių šaltinis skatinant socialines permainas ir vienas svarbiausių bendruomenės gyvenime. Pasaulinę radijo dieną švenčiame tai, kas reikšmingai keitė visuomenės komunikaciją.

Pasaulis iš esmės pasikeitė nuo tada, kai buvo sukurtas radijas, tačiau ši komunikacijos priemonė iki šiol išlieka aktuali, populiari, plačiai prieinama, gana pigi ir labai paprasta naudoti. Radijas išgyveno skaitmeninę revoliuciją – neprarado savo aktualumo ir pasiekia didžiausią auditoriją visame pasaulyje. Pilietiški žurnalistai ir bendruomenės naudoja internetinį radiją, kad žinios pasiektų nedideles tikslines grupes, kurių balsas paprastai nėra plačiai girdimas. Labiau nei bet kada radijas išlieka socialinių pokyčių jėga, dalijimosi žiniomis ir atvirų diskusijų platforma.

„Greitai besikeičiančiame pasaulyje UNESCO skatina pasinaudojant radijo teikiamomis galimybėmis tiesti supratimo tiltus tarp tautų, kuo plačiau dalintis informacija ir stiprinti pagarbą žmogaus teisėms ir pagrindinėms laisvėms,“ – sako UNESCO generalinė direktorė Irina Bokova.

UNESCO Geros valios ambasadorius žinių visuomenei Prezidentas Valdas Adamkus šios dienos proga pabrėžia radijo ir istorijos ryšį: „Radijas yra istorijos – svarbiausių dvidešimtojo amžiaus įvykių – liudininkas ir gyvenimo atspindys. Prisiminkime 1989-ųjų rugpjūčio 23-iosios Baltijos kelią ir 1991-ųjų Sausio 13-ąją – radijas telkė tautą. Tad šios dienos proga linkiu mūsų radijo transliuotojams kurti kokybišką radijo turinį, kad prioritetu išliktų tikrosios vertybės.“

2011 metais UNESCO generalinės konferencijos 36-ojoje sesijoje buvo nuspręsta vasario 13-ąją paskelbti Pasauline radijo diena. Būtent tą dieną 1946 metais buvo įkurtas Jungtinių Tautų radijas.

Kviečiame radijo transliuotojus, žurnalistus ir klausytojus turiningai paminėti Pasaulinę radijo dieną!

2013 02 12 Kategorija: UNESCO, Minimos datos, Informacija ir komunikacija, Visos naujienos