Naujienos

Apie atvirąją prieigą LRT Radijo laidoje „Žinių amžius“

Anot LRT Radijo laidoje „Žinių amžius“ dalyvaujančių mokslininkių, tikriausiai niekas nesiginčys, kad mokslas yra pasaulio vystymosi ir pažangos variklis. Mokslininkai savo gyvenimus skiria ilgiems tyrinėjimams tam, kad žmonija labiau pažintų daugybę naujų dalykų, su kuriais ji neišvengiamai susidurs, padėtų spręsti kylančias problemas, padarytų patogesnį kasdienį gyvenimą. Tai – ypatinga veikla, reikalaujanti gebėjimų, žinių ir susitelkimo. Pasaulyje atliekama begalė tyrimų ir išradimų, kurie iš esmės keičia mūsų gyvenimą. Mokslą taip pat. Atvirasis mokslas, atvirieji ugdymo ištekliai, atvirojo kodo programos, atviroji prieiga – terminai, kurie vis dažniau skamba akademinėje bendruomenėje.

Taigi, kas yra atviroji prieiga ir kodėl dėl jos kyla diskusijos? „Žinių amžiuje“ mintimis dalijasi ir diskutuoja Lietuvos mokslo tarybos Humanitarinių ir socialinių mokslų komiteto pirmininkė, Vytauto Didžiojo universiteto profesorė Rūta Marcinkevičienė, Kauno technologijos universiteto bibliotekos Informacinių paslaugų skyriaus vedėja, Lietuvos mokslinių bibliotekų asociacijos atstovė dr. Gintarė Tautkevičienė, Mykolo Romerio universiteto mokslo ir tarptautinių ryšių prorektorė prof. Inga Žalėnienė, Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjungos pirmininkė, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto atstovė dr. Vilma Petrikaitė.

Atvirosios prieigos iniciatyvas palaiko ir skatina Europos mokslinių tyrimų taryba, Europos Komisijos mokslo programos, UNESCO ir kitos organizacijos, aukštai reitinguojami universitetai ir mokslinių tyrimų institucijos. Prie Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sudaryta Atvirosios prieigos prie mokslinės informacijos ir tyrimų darbo grupė 2013 metų laikotarpiui. Laidos dalyvės prof. R. Marcinkevičienė, dr. G. Tautkevičienė ir dr. V. Petrikaitė yra šios grupės narės.

Kviečiame klausytis 2013-04-03 LRT Radijo laidos „Žinių amžius“.

Šaltinis –  www.lrt.lt

© Nac. UNESCO komisija. Prof. R. Marcinkevičienė, prof. I. Žalėnienė, dr. V. Petrikaitė, dr. G. Tautkevičienė

© Nac. UNESCO komisija. Prof. R. Marcinkevičienė, prof. I. Žalėnienė, dr. V. Petrikaitė, dr. G. Tautkevičienė

2013 04 04 Kategorija: Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija, Informacija ir komunikacija, Visos naujienos