Naujienos

Kviečiame turiningai minėti Pasaulinę knygos ir autorių teisių dieną

Kasmet balandžio 23-iąją UNESCO kviečia minėti Pasaulinę knygos ir autorių teisių dieną. Tai vienas iš būdų, kuriuo siekiama skatinti skaitymą, leidybą bei intelektinės nuosavybės (autorių teisių) apsaugą.

Balandžio 23-ioji – tai simboliška ir prasminga data visai pasaulio literatūrai. 1616 metais šią dieną mirė trys literatūros šedevrų meistrai: Migelis de Servantesas, Viljamas Šekspyras ir Inca Garcilaso de la Vega. Balandžio 23-iąją gimė Morisas Driuonas, Vladimiras Nabokovas, kiti nusipelnę rašytojai. Idėja minėti šią dieną gimė Katalonijoje (Ispanija), kur nuo senų laikų gyvuoja tradicija dovanoti rožę pirkėjui, įsigijusiam knygą.

UNESCO kviečia visus, ypač jaunus žmones, atrasti ar atgaivinti skaitymo malonumą, pagerbti rašytojus, kurie prisidėjo prie žmonijos socialinės ir kultūrinės pažangos. Ši diena mums primena apie skaitymo kultūrą ir tradiciją, raštingumą, pažinimą, pagarbą knygai, kūrėjui, autoriui, kultūrų įvairovę ir dialogą, neišsemiamą civilizacijos, kultūros lobyną.

Šia proga Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija suteikė savo globą 2013 m. balandžio 23–29 d. Lietuvos bibliotekininkų draugijos jau tryliktą kartą skelbiamai Nacionalinei bibliotekų savaitei, kurios šūkis „Nežinai? Pėdink į biblioteką!“. Šiais metais Nacionalinė bibliotekų savaitė skirta jauniesiems bibliotekų lankytojams: vaikams, paaugliams, jaunimui.

Daugiau apie Nacionalinę bibliotekų savaitę >>>. Programa >>>

Šią dieną kviečiame minėti ir su „Mažojo Princo fondu – Visa Lietuva skaito vaikams“.  Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijoje (Šv. Jono g. 11, Vilnius) balandžio 23 d. 16 val. vyks seminaras „Kodėl svarbu skaityti savo vaikams?“. Seminarą ves Šeimų universiteto moderatorė, klubo mamoms „Laiminga mama – laiminga šeima“ įkūrėja Aušrinė Černiauskienė.

Daugiau apie seminarą >>>

UNESCO siūlo keletą patarimų, kaip kiekvienam asmeniškai pasitikti šią dieną. Štai keletas iš jų:

Pasidalinkite įspūdžiais apie perskaitytos knygos autorių ir pasiūlykite knygą kitiems!

Palikite knygą parke ar visuomeninio transporto priemonėje su rašteliu: „Laimingos knygos ir autorių teisių dienos!“

Niekada neišmeskite knygų: atiduokite ar padovanokite savo perskaitytų knygų mokykloms, bibliotekoms, vietinėms bendruomenėms; raskite galimybę nusiųsti aktualių knygų šalims, kurios patiria sunkumų!

Ugdykite save patys, gilinkite žinias ir pagarbą autorių teisėms – tai užtikrina žinių sklaidą bei atlygina už kūrėjų bei leidėjų darbą!

Dalyvaukite skaitymo kultūrą skatinančiuose renginiuose!

2013 04 17 Kategorija: UNESCO, Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija, Minimos datos, Visos naujienos