Naujienos

Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija sveikina visus su Tarptautine paminklų ir paminklinių vietovių diena!

Istorinis Vilniaus Centras ©Romanas Raulynaitis

Istorinis Vilniaus Centras ©Romanas Raulynaitis

Balandžio 18-oji UNESCO pritarimu paskelbta Tarptautine paminklų ir paminklinių vietovių diena, atsižvelgus į Tarptautinės paminklų ir paveldo vietovių tarybos (ICOMOS) siūlymą 1983 metais. Šios dienos tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į nekilnojamojo kultūros paveldo objektų ir vietovių įvairovę, jų trapumą bei pastangas juos išsaugoti visame pasaulyje.

Kasmet šios dienos minėjimui skiriama tarptautiniu požiūriu aktuali tema. 2013 metų tema: „Švietimo paveldas“ (Heritage of Education) (mokyklos, universitetai, bibliotekos, akademijos ir kt.) ir jo raiška įvairiuose geosocialiniuose kontekstuose.

Per visą istoriją įvairiuose geokultūriniuose kontekstuose švietimo procesai vyko įvairaus pobūdžio vietose ir pastatuose. Žinios ir informacija buvo skleidžiama ne tik atvirose erdvėse ar turgaus aikštėse, bet ir pastatuose – mokyklose, universitetuose, akademijose, bibliotekose, vienuolynuose ir kt. Atsižvelgiant į tai, kad daugelis minėtų pastatų ar jų grupių turi ne tik socialinę institucinę, bet ir istorinę meninę vertę, jie tampa reikšminga kultūros paveldo dalimi. Todėl švietimo paveldo apsauga reiškia ne vien tik kultūros vertybių išsaugojimą, bet ir švietimo, kaip vieno pagrindinių žmonijos tikslų, išryškinimą ir akcentavimą.

Tarptautinei paminklų ir paminklinių vietovių dienai paminėti Lietuvos nacionalinės UNESCO komisija kartu su VšĮ Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra rengia paskaitą apie UNESCO Pasaulio paveldo aktualijas Lietuvoje. Paskaita bus skaitoma š. m. balandžio 18 d. 16.30 val. Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos salėje (Šv. Jono g. 11, Vilnius).

2013 04 18 Kategorija: UNESCO, Pasaulio paveldas, Visos naujienos