Naujienos

Paroda „Du dešimtmečiai Prahos gatvėse ir aikštėse“

„Du dešimtmečiai Prahos gatvėse ir aikštėse“

1993 m. sausio 1 d. Europos žemėlapyje atsirado dvi naujos valstybės – Čekija ir Slovakija. Minėdama nepriklausomos Čekijos Respublikos 20 metų sukaktį, Čekijos Respublikos ambasada Lietuvoje pristato parodą „Du dešimtmečiai Prahos gatvėse ir aikštėse“. Parodą parengė istorikas ir publicistas Tomaš Zahradniček, bendradarbiaudamas su Čekijos Respublikos moderniosios istorijos institutu. Pasitelkdamas fotografijas autorius siekė parodyti, koks buvo gyvenimas Čekijos Respublikoje prieš dvidešimt metų, koks jis yra dabar.

Nė vienas kitas miestas neatspindi Čekijos taip, kaip Praha. Įsikūrusi beveik pačiame šalies centre, ji šimtmečiais buvo talentų, idėjų, įkvėpimų ir nuopuolių šaltinis. Sostinėje vyko ir vyksta pagrindiniai šalies įvykiai.

Kodėl Prahos gatvės ir aikštės? Nes būtent jose prasidėjo dabartinės Čekijos Respublikos istorija. 1989 m. lapkričio 17 d. policija išvaikė studentų demonstraciją, po kelių dienų Vaclavo aikštėje protestavo tūkstančiai gyventojų bei žlugo komunistų valdžia. Kelerius metus čekai ir slovakai derėjosi dėl naujos valstybės įvaizdžio politinėje arenoje, o 1993 m. federacija suskilo į dvi naujas valstybes. Praha liko Čekijos sostine. Tai miestas, kuriame šiandien gyvena kas penktas valstybės gyventojas.

Parodoje pristatomos reikšmingiausios užfiksuotos Prahos – Čekijos Respublikos – istorijos akimirkos: Čekoslovakijos žlugimas, visuomeniniai protestai, ledo ritulio komandos sutiktuvės gavus pasaulio auksą, stojimas į NATO bei Europos Sąjungą, pirmojo prezidento Vaclavo Havelo laidotuvės … ir visi kiti sukilimai, perversmai bei revoliucijos.

2013 12 03 Kategorija: Galerija, Visos naujienos