Naujienos

Baku (Azerbaidžanas) vyksta UNESCO Tarpvyriausybinio nematerialaus kultūros paveldo apsaugos komiteto 8-oji sesija

2013 m. gruodžio 2–7 d. Baku (Azerbaidžanas) vyksta UNESCO Tarpvyriausybinio nematerialaus kultūros paveldo apsaugos komiteto 8-oji sesija. Komiteto posėdžiams pirmininkauja Azerbaidžano kultūros ir turizmo ministras Abdulfas Garayevas. Šio komiteto sesija skirta Nematerialaus kultūros paveldo apsaugos konvencijos 10-mečiui. Konvenciją ratifikavo jau 156 valstybės, tarp jų ir Lietuva (2004). Komiteto sesijoje dalyvauja 116 valstybių. Lietuva, kuri šiuo metu nėra Komiteto narė, renginyje dalyvauja stebėtojo teisėmis.

Nematerialus kultūros paveldas apima žodinę tradiciją, atlikimo menus, socialines praktikas, ritualus ir šventes, žinias ir  praktikas, susijusias su gamta ir pasauliu (kosmologija) bei su tradiciniais amatais siejamas žinias ir įgūdžius.

„Ši jauna konvencija pakerėjo visą pasaulį ir susilaukė didžiulio visuomenės susidomėjimo“, – sakė UNESCO generalinė direktorė Irina Bokova. – „Ji pakeitė mūsų mąstymą apie nematerialų kultūros paveldą, iškeldama gyvojo paveldo reikšmę, pripažindama bendruomenes teisėtomis jo puoselėtojomis. Tačiau mūsų laukia dar daug darbo: turi būti sudaryti išsamūs nematerialaus kultūros paveldo registrai/sąvadai, įgyvendintos efektyvios apsaugos priemonės; sustiprintas bendradarbiavimas tarp valstybių ir ypač turi būti dedama dar daugiau pastangų, kad bendruomenės būtų įtrauktos į apsaugos procesus.“

Komitetas jau apsvarstė 11 naujų kandidatūrų ir į Nematerialaus kultūros paveldo, kuriam reikalinga neatidėliotina pagalba, sąrašą įtraukė 4 vertybes: Azerbaidžano Chovqan – tradicinį žaidimą jojant ant Karabacho arklių; Gvatemalos majų Paach ceremoniją, kurios metu dėkojama gamtai už kukurūzų derlių;  Mongolijos kaligrafiją ir Vakarų Ugandos Empaako tradiciją – vardo suteikimo kūdikiams ritualus Batooro, Banyoro, Batuku, Batagwenda ir Banayabindi bendruomenėse.

Komitetas taip pat įvertino dviejų valstybių pateiktas paraiškas Geriausios nematerialaus kultūros paveldo praktikos registrui. Į registrą įtraukta Ispanijos (Katalonija) pateikta „Nematerialaus kultūros paveldo registro/ sąvado metodologija biosferos rezervatuose: Montseny patirtis“.  Tai 11-oji vertybė, kuri buvo įtraukta į šį  Registrą, veikiantį nuo 2009 m., kurio tikslas įkvėpti naudotis kitų valstybių geraisiais nematerialaus kultūros paveldo apsaugos pavyzdžiais ir patirtimi.

Didžiausias dėmesys artimiausiomis dienomis bus skiriamas naujų vertybių į Reprezentatyvų nematerialaus kultūros paveldo sąrašą įtraukimo klausimams.

Šiuo metu sąraše yra 257 vertybės, tarp kurių ir Lietuvos kryždirbystė ir kryžių simbolika (2008), Baltijos valstybių dainų ir šokių švenčių tradicija (2008) ir Polifoninės dainos sutartinės (2010).

Šis sąrašas – tai viena ryškiausių priemonių, skatinančių nematerialaus kultūros paveldo sąrašo apsaugą, žinomumą, pripažinimą, perdavimą kitoms kartoms, atspindinčių kultūros įvairovę pasaulyje.

2013 12 04 Kategorija: UNESCO, Nematerialus kultūros paveldas, Kultūros raiškos įvairovė, Visos naujienos