Naujienos

Kviečiame į paskaitą apie Struvės geodezinį lanką


© www.ntm.cz


Kodėl Struvės geodezinio lankas gali būti įdomus ir kaip jis tapo UNESCO Pasaulio paveldu?

Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija ir ARCHITEKTŪROS [aktualijų] FONDAS tęsia 2-ąjį paskaitų ciklą „UNESCO paveldas pasaulyje ir Lietuvoje“.

Struvės geodezinis lankas yra XIX a. trianguliacijos grandinė, nustatanti Žemės dydį ir formą. Tai vienas žymiausių XIX a. mokslo ir technikos pasiekimų, reikšmingas savo universalumu. Prieš 200 metų 10-tį šalių nuo Juodosios jūros iki Arkties vandenyno sujungęs šis UNESCO Pasaulio paveldo objektas šiandien įprasmina unikalią tarptautinę mokslo ir kultūros sąsają.

Kviečiame visus entuziastus ir specialistus į paskaitą apie Struvės geodezinį lanką kovo 5 d. [trečiadienis] 17:30 val. Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijoje, Šv. Jono g. 11, Vilniuje.

Paskaitos metu dr. Saulius Urbanas [Tarptautinio Struvės geodezinio lanko Koordinacinio komiteto generalinis sekretorius, EuroGeographics, geodezijos inžinierius] pristatys Struvės geodezinio lanko nustatymo prasmingumą, XIX a. naudotų astronominių ir geodezinių matavimų metodiką bei šio objekto išskirtinę visuotinę vertę. Pranešėjas taip pat apžvelgs Struvės geodezinio lanko išsaugojimo aktualijas Lietuvoje ir svetur.

Arūnas Būga [Vilniaus Gedimino technikos universiteto dėstytojas, geodezijos inžinierius] supažindins su Struvės geodezinio lanko įamžinimu.

Paskaitos metu bus galima susipažinti su Struvės geodezinio lanko ekspozicija, kuri šiuo metu saugoma Energetikos ir technikos muziejuje Vilniuje, bei kitais eksponatais.

Struvės geodezinis lankas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įrašytas 2005 m. Lietuvos teritorijoje jis įamžintas trimis lanko punktais: Meškonyse (Vilniaus r.), Paliepiukuose (Vilniaus r.) ir Gireišiuose (Rokiškio r.). Už Struvės geodezinio lanko apsaugą Lietuvoje atsakinga Žemės ūkio ministerija.

Informacija: www.unesco.lt, www.archfondas.lt
www.facebook.com/UNESCO.LT

2014 02 27 Kategorija: Pasaulio paveldas, Visos naujienos