Naujienos

Liepos 15 d. mūsų galerijoje bus atidaryta Ingos Mrazauskaitės tapybos paroda „Gelmės“

„Gelmės – tai  nuojautos. Nuojautos to, kas glūdi vidiniame pasaulyje, kas kyla iš visuotinės praeities, iš kultūrinio konteksto, kas palikę pėdsaką pasąmonės kertelėse, kas nepavaldu laikui ir erdvei. Gelmės, kurios, kaip archetipai, miega kiekvieno sieloje. Aš siekiu įtraukti žiūrovą į vidinį dialogą per simbolines vizijas, kylančias būtent iš tų gelmių. Paveiksluose iškyla pažįstami ar kažkur matyti simboliai, kaip kodai, kurie pasiektų kiekvieną per jausmą, patirtį, nuojautą, archetipų plotmę, kurie vėliau pastūmėtų sąmoningai suvokti, kodėl tai yra artima, sukeltų vidinę diskusiją. „Svarbu, kad žmogus atrastų tai, ką žino, tačiau baigia užmiršti. Tai, kas esame mes, nėra vien žinojimas, tai labiau nuojauta to, kas per amžius koduota mūsų esatyje”.

Parodą sudaro trys paveikslų ciklai: „Gelminiai“, „Baltai“ ir „Kodai“. „Gelminiai“ vaizduoja jį ir ją – tai parodos herojai, kuriuose slypi gelmės. Ji, tai gelminė šviesa – tarsi aiškiai atmenama praeitis. Jis – gelminė tamsa – pasąmonėje glūdintis žinojimas. Šie du triptikai kartu simbolizuoja ir kitą  mintį, jog be užmiršimo nebūtų ir atsiminimo. „Baltai“ ir „Kodai“ yra herojų archetipai. Antrasis ciklas „Baltai“ – tai  vizualiai interpretuojami senieji objektai. Kiekviena kompozicinė paveikslų detalė slepia užkoduotą prasmę, taip gaunama kontekstuali ir daugiasluoksnė dėlionė. „Kodai“ nagrinėja ornamentus ir simbolius, kuriuos suvokiu kaip užkoduotas senolių gelmes.”

Savo kūryboje ieškau pasąmoninių vaizdinių, susijusių su tradicine kultūra, folkloru, paveldu, audinių bei archeologinių radinių raštais, formomis, procesais. Pagrindinis mano tikslas yra paskatinti lietuvius nuoširdžiai ir kūrybiškai pažvelgti į savo paveldą, didžiuotis juo, prisiminti ir iš naujo atrasti savos kultūros savitumą ir grožį, bei puoselėti jį, “pažadinti tai, kas miega gelmėse”.     Inga Mrazauskaitė

2015 07 02 Kategorija: Galerija, Visos naujienos