Naujienos

Kviečiame minėti pasaulinę audiovizualinio paveldo dieną dalyvaujant diskusijoje apie Lietuvos garsinį kultūros paveldą

Jau dešimt metų spalio 27-ąją UNESCO mini Pasaulinę audiovizualinio paveldo dieną. Šiemet jos bendra tema – „Archyvai pavojuje: saugokime pasaulio tapatybes“. Atsiliepdami į šį šūkį, kviečiame dalyvauti diskusijoje „Audiobibliotekos skaitmeniniame amžiuje: Lietuvos garsinio kultūros paveldo saugojimas ir prieinamumo vartotojams plėtros perspektyvos“, kuri įvyks 2015 m. lapkričio 5 d., ketvirtadienį, 18 val. Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijoje (Šv. Jono g. 11, Vilniuje).

Šiemet sutelkdami dėmesį į Lietuvos garsinio kultūros paveldo ir jo saugojimo temą, diskusijai pakvietėme dviejų šalies nacionalinių saugyklų – Lietuvos centrinio valstybės archyvo ir Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos, kuriose telkiamos stambiausios XX-XXI a. garso įrašų ir leidinių lituanistinės kolekcijos – atstovus, kasdien vykdančius ne tik garso dokumentų kaupimo, sisteminimo veiklą, bet ir strateginius konservavimo, skaitmeninimo, skaitmeninio turinio išsaugojimo ir prieinamumo visuomenei tiek nacionaliniu, tiek tarptautiniu lygmeniu, tarpinstitucinio ir tarptautinio bendradarbiavimo projektus. Kitam požiūrio taškui diskusijoje atstovauja praktikai – mokslininkai, leidėjai, naujo audiovizualinio turinio kūrėjai, susiduriantys su bibliotekose, archyvuose, muziejuose ir kitose atminties institucijose saugomų (arba dar nesaugomų ir nykstančių) šaltinių prieinamumo problemomis. Pirmosios šiai plačiai temai skirtos diskusijos aprėptį sąmoningai susiaurinome iki Lietuvos muzikos įrašų paveldo aptarimo, šįkart palikdami nuošalyje nepaprastai gausų tautosakos garsų įrašų archyvą ir radijo transliacijų bei neišleistų muzikos įrašų fondus, saugomus nacionalinio transliuotojo archyve.

Savo įžvalgomis apie garsinio kultūros paveldo sampratą, jo aprėptį, saugojimo problemas ir prieinamumo vartotojams perspektyvas mūsų šalyje sutiko pasidalinti muzikologė prof. dr. Rūta Stanevičiūtė, muzikologė, muzikos įrašų leidėja Rūta Skudienė, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Muzikos skyriaus vedėja Živilė Časaitė ir ilgametė Lietuvos centrinio valstybės archyvo Garso ir videodokumentų skyriaus vedėja Inga Vizgirdienė. Diskusiją moderuoja muzikologė Veronika Janatjeva.

2015 10 26 Kategorija: Visos naujienos