Naujienos

L’Oreal-UNESCO programa “Mokslo moterims” plečiasi į Lietuvą

2017 metais Lietuvos mokslininkės turės galimybę kandidatuoti L’Oréal Baltic stipendijai gauti pagal programą Mokslo moterims (For Women in Science), kuri parengta bendradarbiaujant su Lietuvos mokslų akademija ir Lietuvos nacionaline UNESCO komisija.

L΄ORÉAL–UNESCO programa Mokslo moterims buvo įsteigta 1998 metais, kuomet tarptautinė kosmetikos milžinė L΄ORÉAL, kurios tyrimo centruose kosmetikos gaminius kuria ir mokslines studijas 30 mokslo sričių atlieka virš 4000 darbuotojų, iš kurių 70 % yra moterys, bei Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacija UNESCO suvienijo jėgas mokslininkėms paremti, kad skatintų moterų pasiekimus moksle ir sumažintų lyčių profesinę nelygybę šioje gamybos srityje.

Jau 18 metų UNESCO ir L´ORÉAL fondas pagal programą Mokslo moterims apdovanoja pasižymėjusias mokslininkes ir paremia jaunas talentingas tyrėjas iš viso pasaulio, kad įkvėptų naują mokslininkių kartą. Nuo programos pradžios paramą gavo mažiausiai 2500 mokslininkių iš 112 šalių. Šis skaičius nuolat auga nacionalinių ir regioninių stipendijų dėka. 2017 metais prie programos galės prisijungti Estijos ir Lietuvos mokslininkės.

2017 metais L’Oréal Baltic, bendradarbiaudama su Estijos ir Lietuvos mokslų akademijomis bei  Estijos ir Lietuvos nacionalinėmis UNESCO komisijomis, išplės jau egzistuojančią Latvijos Mokslo moterims stipendijų programą į visas Baltijos šalis. Šią programą Latvijoje 2005 metais pradėjo L’Oréal Baltic kartu su Latvijos mokslų akademija ir Latvijos nacionaline UNESCO komisija. Per 12 metų šioje šalyje parama buvo suteikta 36 mokslininkėms, kurios atliko tyrimus gyvybės mokslų  arba medžiagotyros – medicinos, farmakologijos, biologijos, ekologijos, veterinarinės medicinos, žemės ūkio mokslų, miškininkystės, fizikos, chemijos ir naujų medžiagų kūrimo – srityse. Konkurse Mokslo moterims 6000 eurų stipendijomis kasmet buvo apdovanotos trys moterys: viena paskirta mokslų daktarei iki 40 metų, norimam tyrimui atlikti, o kitos dvi – būsimoms mokslų daktarėms iki 33 metų, disertacijoms parengti.

2017 metais Lietuvoje ir Estijoje bus surengtas konkursas, kurio metu kiekvienoje iš šių šalių viena mokslų daktarė iki 40 metų amžiaus bus apdovanota stipendija norimiems gyvybės mokslų arba medžiagotyros sričių tyrimams savo šalyje atlikti. Mokslininkes abiejose valstybėse vertins garbingos nacionalinės komisijos. Paraiškų priėmimas L’Oréal Baltic Mokslo moterims stipendijoms Latvijoje, Lietuvoje ir Estijoje prasidės 2017 metų sausį.

2016 12 15 Kategorija: UNESCO, Švietimas, Visos naujienos