Naujienos

Pasaulio paveldo konvencijai – 45-eri

Šių metų lapkričio 16-ąją minime Pasaulio kultūros ir gamtos paveldo apsaugos paveldo konvencijos 45-erių metų sukaktį. Ši konvencija, kurią yra ratifikavusios 193 valstybės, yra vienas svarbiausių paveldo išsaugojimui skirtų tarptautinių instrumentų ir viena sėkmingiausių UNESCO programų. Konvencija yra unikali tuo, kad viename teisiniame dokumente suderina tiek kultūros, tiek gamtos paveldo apsaugą. Pasaulio paveldo sąraše šiuo metu yra 1073 gamtos, kultūros ir mišraus paveldo vertybės, esančios 167 pasaulio valstybėse.

Kaip savo kreipimesi teigia UNESCO Pasaulio paveldo centro direktorė Mechtild Rössler, „Pasaulio paveldas įkūnija didžią humanistinę idėją, – visų kultūrų ir tikėjimų žmonės gali susivienyti vardan išskirtinę visuotinę vertę turinčių vietovių išsaugojimo. Iššūkiai paveldui šiandien tampa vis sudėtingesni – nuo tyčinių istorinių ir kultūros paveldo vietovių naikinimo iki gamtos nelaimių bei klimato kaitos grėsmių mūsų gyvenamajai aplinkai – todėl būtina nuolat atnaujinti ir stiprinti pasiryžimą saugoti ir perduoti paveldą ateities kartoms.“

Su visu kreipimosi tekstu galite susipažinti http://whc.unesco.org/en/news/1747

Naudodamiesi šia proga maloniai primename, kad Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriatas šiais metais publikavo Pasaulio kultūros ir gamtos paveldo apsaugos paveldo konvenciją ir atnaujintas šios konvencijos Įgyvendinimo gaires, su kuriomis galima susipažinti čia.

2017 11 16 Kategorija: UNESCO, Pasaulio paveldas, Kultūros raiškos įvairovė, Visos naujienos