Naujienos

Akimirkos iš jazidų gyvenimo Khanke stovykloje (Kurdistanas, Irakas)

LCC tarptautinis universitetas kartu su Lietuvos užsienio reikalų ministerija pristato fotografijų parodą „Akimirkos iš jazidų gyvenimo Khanke stovykloje“ (Kurdistanas, Irakas). Parodos autorė – LCC tarptautinio universiteto studentė Zina Salim Hassan. Prieš išvykdama iš savo tėviškės Sindžaro, Zina dvejus metus gyveno stovykloje kartu su kitais jazidų tikėjimą išpažįstančiais kurdais, kurie čia slepiasi nuo „Islamo valstybės“ persekiojimo už religinius įsitikinimus.

Apsigyvenusi pabėgėlių stovykloje, mergina ėmė savanoriauti įvairiose humanitarinėse organizacijose, padedančiose ten gyvenantiems jazidams. Greitai ji buvo pastebėta kaip iniciatyvi ir aktyvi mergina, tad Zinai ir dar kelioms merginoms buvo pasiūlyta dalyvauti Italijos užsienio reikalų ministerijos remiamame UNICEF projekte ir stovykloje vykstančius įvykius fiksuoti nuotraukose. Jazidai nebuvo linkę atsiverti svetimšaliams, tad tik tenykštės merginos galėjo prakalbinti sunkumų prispaustus jazidus.

Nė viena iš merginų nemokėjo dirbti su fotoaparatu, tad perprasti šį meną turėjo tikrai nedaug laiko – tam buvo skirti dviejų mėnesių specialūs kursai. Zina, prieš atvykdama į stovyklą, svajojo tapti gydytoja, tačiau ši patirtis paliko didžiulį pėdsaką merginos gyvenime – dabar ji siekia tapti fotožurnaliste. Savo nuotraukose jaunoji fotografė pasakoja apie stovykloje vykstantį gyvenimą, apie „Islamo valstybės“ vykdomus žmonių grobimus, apie vaikus, kurie negali lankyti mokyklos, nes dėl nepritekliaus yra priversti dirbti.

„Kartu su LCC rektore lankėmės pabėgėlių stovyklose Kurdistane (Irake) ir matėme realią situaciją. Vaizdas iš tiesų mus pribloškė ir stipriai sujaudino. Stovyklose glaudžiasi tūkstančiai namus ir artimuosius praradusių žmonių, kenčiančių nuo nepritekliaus ir kasdien gyvenančių nežinioje dėl ateities. Turbūt tą vilties netekimą ir buvo skaudžiausia matyti. LCC Artimųjų Rytų mokslo programos tikslas yra padėti kariaujančioms šalims neprarasti jaunų ir gabių žmonių. Norime prisidėti prie iniciatyvių, energingų ir darbščių jaunuolių ugdymo, kad, pasibaigus karui, jie galėtų atstatyti nuniokotas valstybes“, – pasakoja LCC rinkodaros skyriaus vadovė Aistė Motekaitienė.

LCC tarptautinis universitetas yra amerikietiškas privatus universitetas, jau 25-erius metus veikiantis Klaipėdoje. Nuo pat pradžių universiteto vizija buvo padėti studentams ir posovietinio šalių bloko išsiugdyti naujus lyderius, kurie įgiję vakarietišką išsilavinimą bus pagrindinių pokyčių iniciatoriai ar vykdytojai. Po sėkmingų dviejų dešimtmečių, universitetas pažvelgė ir į naujus regionus. Idėja apie Artimųjų rytų mokslo programą pradėta vystyti prieš daugiau nei trejus metus. LCC atstovai ne kartą keliavo į Libaną, Jordaniją, Iraką bei Turkiją, siekdami užmegzti ryšius su nevyriausybinėmis organizacijomis, bažnyčiomis, Jungtinių Tautų agentūromis. Kelias nebuvo lengvas – prireikė daug pastangų, tačiau pernai vasarą į Klaipėdą atvyko pirmieji penki studentai iš Sirijos. Šiuo metu LCC mokosi dvidešimt studentų iš Sirijos, Irako bei Afganistano, kurie yra nukentėję nuo gimtąją šalį griaunančio karo. Zina į LCC atvyko šių metų sausį.

Zinos Salim Hassan fotografijų paroda  „Akimirkos iš jazidų gyvenimo Khanke stovykloje (Kurdistanas, Irakas)“ eksponuojama Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijoje nuo sausio 25 d. iki vasario 13 d.

2018 01 23 Kategorija: Visos naujienos