Naujienos

Džinos Jasiūnės ir Linos Zavadskės tapybos paroda „Ornamentas“

Ornamentas – puošybos elementas, kelių ritmiškai atsikartojančių geometrinių arba vaizdinių figūrų raštas. Atsiradęs anksčiau nei raštas, ornamentas buvo vienas pirmųjų dekoravimo elementų, kuriais žmogus reiškė įgimtą grožio pojūtį, pasaulėjautą, santykį su gamta ir pačiu savimi. Iš ornamento raidos galima atpažinti istorinę laiko kaitą, tam tikrai vietai būdingus ypatumus. Santūriai naudojant elementariausius taškelius ir brūkšnelius raštas palaipsniui tapo vis sudėtingesnis, jungėsi į ištisus ornamentų kilimus.

Visais laikais ornamentas buvo neatsiejama taikomojo meno dalis. Dar akmens amžiuje keramikos dirbiniai dekoruoti taškeliais ir brūkšneliais, viduramžiais ornamentas buvo neatsiejamas nuo senosios austinės tekstilės, architektūros, kt.

Daugeliui ornamentų būdingas ritmiškas atsikartojimas. Ritmo kaita, cikliškumas būdingi visatai, gamtai, žmogaus gyvenimui.

Paroda „Ornamentas“ jungia dviejų tekstilininkių darbus.  Abi menininkės baigusios Vilniaus Dailės Akademiją.  Abi atskirai yra surengusios nemažai autorinių parodų ir dalyvavusios daugelyje grupinių parodų. Bendrą parodą kartu rengia jau trečią kartą. Pirmoji bendra paroda buvo pristatyta galerijoje ,,ARTIFEX” 2013 m. ir vadinosi ,,MAMADIENIAI”. Tąkart bendram kūrybiniam projektui menininkes sujungė panašiu metu išgyvenama motinystė, šįkart – meilė grožiui, spalvai ir ornamentui.

DŽINA JASIŪNĖ savo darbuose naudoja tarsi bereikšmius , masinės gamybos sukurtus audinių raštus, kuriuos paverčia vientisomis dekoratyvinėmis spalvinėmis plokštumomis. LINA ZAVADSKĖ savo kūryboje pasitelkia senuosius baltų raštus. Ornamentų bei spalvinių inspiracijų ieško lietuvių liaudies mene (pvz. tradicinių prijuosčių dekoravime). Abi menininkės šioje parodoje norėjo atskleisti ornamentą ne tik kaip taikomojo meno ar buities elementą, bet kaip atskirus meno kūrinius jungiančius tekstilę ir tapybą. Nors ir nuolat pasikartojantis ir ritmiškas it plakanti širdis ar mūsų kvėpavimas ornamentas menininkių darbuose nėra vienodas ar monotoniškas, jis nuolat kinta, tačiau išlieka amžinas it niekad nesibaigianti  visata ar laikas.

Parodos atidarymas – rugsėjo 12 d. (trečiadienį) 17.30 val. Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijoje (Šv. Jono g. 11, Vilnius).

Paroda veiks iki spalio 9 d. Kviečiame apsilankyti!

 

2018 09 11 Kategorija: Galerija