Naujienos

XIX-ojo amžiaus Lietuvos, Baltarusijos, Lenkijos ir Ukrainos miestai Juozapo Čechavičiaus/ Józef Czechowicz (1818–1888) fotografijoje

2018 metais Lietuvoje paminėtos žymaus XIX a. fotografo Juozapo Čechavičiaus 200-osios gimimo metinės. Ši sukaktis 2017 m.  buvo įtraukta į UNESCO minimų sąrašą.

Juozapas Čechavičius (g. 1818.03.02 Vitebsko gubernijoje, m. 1888.01.01 Vilniuje). 1856 m. mokėsi Paryžiuje fotografijos meno, 1876 m. buvo priimtas į Prancūzijos fotografijos draugiją.

Fotografas dirbo Varšuvoje, Kijeve, Černigove, Vitebske, o 1865 m., apsigyvenęs Vilniuje, tapo reikšmingiausiu XIX a. miesto fotometraš-tininku bei žymiausiu to laiko Lietuvos fotomenininku. Vilniuje fotografas sukūrė kelis šimtus Vilniaus ir miesto apylinkių nuotraukų, svarbių Lietuvos ir Lenkijos praeičiai. Savo darbuose fiksavo miesto panoramas, urbanistinį peizažą, architektūros ir istorijos paminklus, miesto permainas, renginius ir įvykius. Fotografo darbai buvo vertinami amžininkų, eksponuojami ir apdovanoti Rusijos ir Prancūzijos parodose: 1872 m. Maskvoje Politechnikos parodoje (didysis sidabro medalis), 1876 m. XI Prancūzijos fotografų draugijos parodoje Paryžiuje (garbės paminėjimas), o 1878 m. – Paryžiuje vykusios Pasaulinės parodos Rusijos skyriuje, 1882 m. Rusijos pramonės ir meno parodoje Maskvoje (sidabro medalis).  Prancūzijos fotografijos draugijos archyve Čechavičiaus nuotraukos saugomos kartu su kitų amžininkų darbais.

Fotografo kūryba yra kelių tautų kultūros paveldo dalis, jo sukurtos nuotraukos neabejotinai pakėlė Lietuvos fotografiją į tarptautinį lygmenį.

Juozapo Čechavičiaus 200-ųjų gimimo metinių sukakties proga Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriatas parengė kilnojamąją parodą, pristatančią Vilniaus, Liublino, Helmo, Gardino miestų spausdintas fotografijas, atspindinčias žymaus fotografo epochą ir tarptautinį kontekstą. Parodoje taip pat pristatomos virtualios, interaktyvios XIX a. Vilniaus panoramos. Ši paroda skirta Lietuvos užsienio šalių diplomatinėms atstovybėms ir Lietuvos mokykloms, neformalaus ugdymo, kultūros centrams. Projekto partneriai: Švietimo ir mokslo ministerija, Užsienio reikalų ministerija, Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras ir UAB Ekspobalta. Parodos kuratorius: Dainius Junevičius, architektas: Saulius Valius, koordinatorė: Milda Valančiauskienė.

Ši paroda pristatyta:  2018 m.  – UNESCO būstinėje, Paryžiuje, Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijoje, Vilniuje, 2019 m. – Vroclavo universitetee ir Lietuvos Respublikos atstovybėje  Varšuvoje. 2020 numatomas šios parodos pristatymas Ukrainoje.

 

 

 

 

2019 03 20 Kategorija: Visos naujienos