Naujienos

Giljermo Kano pasaulio spaudos laisvės prizas

Švenčiant Pasaulinę spaudos laisvės dieną, tradiciškai įteikiamas UNESCO – Giljermo Kano pasaulio spaudos laisvės prizas. Šiais metais Tarptautinė nepriklausoma medijų profesionalų žiuri nutarė šį prizą skirti Kolumbijos žurnalistei Jineth Bedoya Lima už jos drąsą bei atsidavimą tiriamajai žurnalistikai, kovai su nebaudžiamumu už nusikaltimus prieš žurnalistas ir seksualinę prievartą. Ši žurnalistė, gimusi 1974, rengė reportažus apie ginkluotus konfliktus ir taikos procesus Kolumbijoje bei seksualinę prievartą prieš moteris žurnalistes, o 2000 m. ji pati tapo susidorojimo auka, kai tyrė nelegalią prekybą ginklais ir skelbė apie tai dienraštyje El Espectador. Po trejų metų, jau dirbdama El Tiempo, buvo pagrobta kariškių, priklausančių buvusioms Kolumbijos Revoliucinėms karinėms pajėgoms (FARC).

Šis prizas, įsteigtas pagerbiant Kolumbijos žurnalistą Giljermą Kaną Isazą (Guillermo Cano Isaza), kuris 1986 m. gruodžio 17 d. žuvo atlikdamas savo profesinę pareigą, kasmet įteikiamas asmeniui, institucijai ar organizacijai, labiausiai nusipelniusiai ginant, propaguojant spaudos laisvę visame pasaulyje, ypač jei veikla susijusi su padidėjusia rizika gyvybei. Paprastai kartu su prizu įteikiamas ir piniginis 25 tūkstančių JAV dolerių apdovanojimas. Šią  sumą skiria Kano fondas (Cano Foundation) ir Helsingin Sanomat fondas (Helsingin Sanomat Foundation). Garbingo apdovanojimo vertą asmenį ar instituciją atrenka žiuri, kurią sudaro dvylika narių; narius skiria UNESCO generalinis direktorius, kuris pasitaręs su žiuri, paskelbia prizininką ir įteikia apdovanojimą.

Kviečiame klausytis Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus Antonio Guterres kreipimosi Pasaulinės spaudos laisvės dienos proga: http://webtv.un.org/search/antónio-guterres-un-secretary-general-on-world-press-freedom-day-2020/6153550499001/?term=2020-05-03&sort=date&lan=english

2020 05 04 Kategorija: UNESCO, Informacija ir komunikacija, Visos naujienos