Naujienos

Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos pozicija dėl tunelio jungties tarp Klaipėdos ir Kuršių nerijos

Kviečiame susipažinti su Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos pozicija dėl asociacijos „Metro sąjūdis“, Lietuvos vietos bendruomenių sąjungos ir Lietuvos žaliųjų partijos pateiktų pasiūlymų, susijusių su  ilgalaike Kuršių nerijos išsaugojimo strategija, parengiant tunelio jungtį tarp Klaipėdos ir Kuršių nerijos.

Komisijos nuomone, pateikti pasiūlymai yra neapdairi ir neatsakinga iniciatyva, stokojanti nuoseklaus supratimo apie tarptautines ir nacionalines pasekmes bei tokių siūlymų poveikį pasaulio paveldo vertybės Kuršių nerijos išsaugojimui.

Komisija pabrėžia, kad teikdama Kuršių nerijos nominacinę paraišką šios teritorijos įrašymui į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą, Lietuvos Respublika įsipareigojo nesvarstyti stacionarios jungties per Kuršių marias įrengimo galimybių. Todėl tunelio įrengimas galimai sugriautų Lietuvos įdirbį ir pastangas užtikrinant šios unikalios teritorijos išsaugojimą ir pripažinimą, pažeistų tarptautinius Lietuvos valstybės įsipareigojimus, naikintų Kuršių nerijos gamtinį ir kultūrinį unikalumą, paskatintų diskusijas dėl šios vertybės išbraukimo iš UNESCO Pasaulio paveldo sąrašo.

2020 09 10 Kategorija: UNESCO, Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija, Pasaulio paveldas, Visos naujienos