Naujienos

Pasaulinė audiovizualinio paveldo diena (spalio 27 d.)

Šiandien, spalio 27 d., minime Pasaulinę audiovizualinio paveldo dieną!

Audiovizualinis paveldas mums leidžia „stebėti įvykius, kuriuose nedalyvavome, klausytis garsų iš tolimos praeities, aplankyti vietoves, kurios nebeegzistuoja. Šiandien dokumentinis paveldas yra reikšmingas informacijos šaltinis, žinių rezervuaras, skatinantis tarpkultūrinį dialogą ir supratimą, ir taip puoselėjantis taiką“ – UNESCO generalinė direktorė Audrey Azoulay (ištrauka iš jos sveikinimo žinutės šios dienos proga).

Šie metai ypatingi, nes taip pat minimas UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ 30-metis. Lietuvoje jį paminėjome rugsėjo mėnesį vykusios UNESCO savaitėsmetu. Renginio metu trijų Lietuvos bibliotekų atstovės supažindino su išskirtiniais dokumentinio paveldo objektais, įtrauktais į šios programos nacionalinį registrą. Kviečiame pasižiūrėti nuotaikingą 8 minučių filmuką “Garsai iš praeities” apie vieną iš jų – XX a. pradžios lietuviškas šelako plokšteles [nuo 21:30 iki 29:00].

Taip pat primename, kad šiemet Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija lietuvių ir anglų kalbomis išleido elektroninį leidinį “FIKSUOTI ISTORIJĄ. Lietuvos dokumentinis paveldas, įrašytas į UNESCO programos Pasaulio atmintis tarptautinį ir nacionalinį registrus” (2022). Gausiai iliustruotas leidinys supažindina su įdomiausiais Lietuvos dokumentinio paveldo objektais. Leidinio sudarytoja Miglė Mašanauskienė, pratarmės autorė dr. Rima Cicėnienė, kalbos redaktorė Margarita Gaubytė, dinaineris – Tadas Karpavičius.

2022 10 27 Kategorija: Minimos datos, Informacija ir komunikacija