Naujienos

Lietuvos mokslininkei skirtas UNESCO-Pusiaujo Gvinėjos tarptautinis apdovanojimas už tyrimus gyvybės mokslų srityje

Vilniaus universiteto, Chemijos ir geomokslų fakulteto, Nanotechnologijų ir medžiagotyros centro „NanoTechnas“ vadovei ir Inovatyvios medicinos centro mokslinės grupės vadovei, profesorei dr. Almirai Ramanavičienei skirtas prestižinis UNESCO-Pusiaujo Gvinėjos tarptautinis apdovanojimas už svarų indėlį gyvybės mokslų srityje, gerinant žmonių gyvenimo kokybę. Šis apdovanojimas prof. dr. A. Ramanavičienei skirtas už pasauliniu mastu reikšmingus darbus: imuninių jutiklių, skirtų bioanalizei ir biomedicinai bei padedančių diagnozuoti įvairias infekcines ir neinfekcines ligas – vėžinius susirgimus bei COVID-19, kūrimą ir tobulinimą.

Imuninis jutiklis – tai vienas iš perspektyviausių ir ypatingai jautrus prietaisas gebantis tiesioginę antigeno ir antikūno sąveiką paversti išmatuojamu signalu, kurio dydis priklauso nuo nustatomos medžiagos koncentracijos kraujyje, seilėse ar kituose organizmo skysčiuose. Siekiant dar jautriau nustatyti biologinius žymenis, papildomai naudojamos medžiagos modifikuotos nanodalelėmis. Tokiais jutikliais galima aptikti ligų žymenis ankstyvose ligos stadijose, ir taip prisidėti prie žmogaus sveikatos ir gyvenimo kokybės gerinimo.

„Didelis džiaugsmas ir garbė būti pastebėtai pasauliniu mastu ir įvertintai apdovanojimu už ilgalaikį mokslinį darbą. Tai svarbus įvertinimas mano mokslinėje karjeroje, skatinantis ir toliau aktyviai dirbti imuninių jutiklių kūrimo ir tyrimo srityje. Šį apdovanojimą vertinu ir kaip man suteiktą galimybę pristatyti pasauliui Lietuvoje vykdomus mokslinius tyrimus, ir taip didinti Lietuvos matomumą tarptautiniu lygiu. Dėkoju nuostabiai „NanoTechnas“ mokslinei grupei, straipsnių bendraautoriams, mokslinių projektų dalyviams bei kolegoms Lietuvoje ir užsienyje už bendrą, produktyvų ir perspektyvų darbą bei tikėjimą tuo ką darome!“ – teigia prof. dr. Almira Ramanavičienė.

UNESCO generalinės direktorės Audrey Azoulay sudaryta tarptautinė ekspertų komisija šiais metais išrinko keturis laimėtojus, kurie pasidalins 350 000 USD premiją, skirtą paremti ir tęsti jų mokslinę veiklą. Tai pirmas kartas, kai šis apdovanojimas skiriamas Lietuvos mokslininkei.

2019 metais šiuo apdovanojimu buvo įvertinta Nobelio premijos laureatė, Kinijos akademijos profesorė Youyou Tu už parazitinių ligų tyrimus. Ji pasiūlė naują maliarijos gydymo būdą, kuris padėjo tūkstančių ligonių gydymui Kinijoje. 2022 m. apdovanojimą pelnė Londono karališkojo koledžo profesorius Christofer Toumazou už silicio lusto tyrimus ir pritaikymą medicinoje. Ši inovacija padeda dar tiksliau nustatyti ir gydyti ligas, pradedant vėžiniais susirgimais, baigiant bakterinėmis ir virusinėmis ligomis. Kiekvienais metais apdovanojami reikšmingai gyvybės mokslų srityje nusipelnę mokslininkai, kurių darbai kuria svarų pokytį globaliu mastu.

UNESCO, skatindama gyvybės mokslų tyrimus, siekia ne tik remti gyvybės mokslų sritis, kurių atradimai padeda įveikti pasaulinius iššūkius, susijusius su sveikata, skurdu, saugaus geriamo vandens prieinamu, ligomis, gyvenimo kokybe, bet ir užtikrinti vienodas galimybes šiais pasiekimais naudotis. UNESCO-Pusiaujo Gvinėjos tarptautiniu prizu už gyvybės mokslų tyrimus UNESCO kasmet apdovanoja asmenis, institucijas ir nevyriausybines organizacijas iš viso pasaulio už išskirtinį indėlį gerinant žmogaus gyvenimą. UNESCO Vykdomosios tarybos įsteigtas apdovanojimas prisideda ir siekiant Darnaus vystymosi darbotvarkės 2030 m. tikslų.

Daugiau apie apdovanojimą – UNESCO svetainėje: UNESCO-Equatorial Guinea International Prize for Research in the Life Sciences | UNESCO

2023 02 27 Kategorija: Darnus vystymasis, UNESCO, Gamtos mokslai, Visos naujienos