Naujienos

Maironio lietuvių literatūros muziejuje buvo eksponuojami du į Lietuvos nacionalinį registrą „Pasaulio atmintis“ įtraukti objektai

© Zenonas Baltrušis

Nuo 2012 m. balandžio 14 iki liepos 2 d. Maironio lietuvių literatūros muziejuje veikė nedidelė paroda „Du eksponatai Pasaulio atmintyje“. Joje iš tikrųjų buvo tik du eksponatai: Maironio „Pavasario balsų“ rankraštis, autoriaus redaguotas 1927 m., bei Antano Miškinio „Psalmės“ – eilėraščiai, rašyti 1947-1954 m. Kauno kalėjime ir Sibiro lageriuose. Šis dokumentinis paveldas įrašytas į UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ nacionalinį registrą.

Paroda parengta didžiausioje Maironio muziejaus parodų salėje. Joje tuo metu buvo (ir yra) dvasininko bei poeto Jono Mačiulio-Maironio gyvenimo ir kūrybos ekspozicija. Keleto eksponatų parodai vieta parinkta itin tinkamai: autentiški Maironio rankraščių originalai – savita ekspozicijoje esančių fotografijų, knygų, albumų iliustracija, o rūstūs ir graudžiai gražūs Antano Miškinio kalėjimų bei tremties eilėraščiai – originali ir ekspresyvi pomaironinės tautos istorijos interpretacija.

„Pavasario balsai“ – vienintelis Maironio poezijos rinkinys, leistas 1895, 1905, 1913, 1920 metais. Poetas jį nuolat redaguodavo: pataisydavo senus eilėraščius, parašydavo naujų. Rengdamas raštų penkiatomį, Maironis redagavo beveik visus eilėraščius, parašė naujų, perrašė ranka ir pavadino „Lyrika“. Iš viso 241 lapas. Tai paskutinė poeto valia, testamentinė redakcija, išleista 1927 m. „Raštų“ pirmajame tome.

Antanas Miškinis (1905–1983) – neoromantikas, „elegantiškas“ kasdienybės poetas, moderniojo patriotizmo atstovas. 1944 m. priklausė „Tauro“ partizanų apygardai, redagavo laikraštį „Laisvės žvalgas“. 1948 m. vasarį suimtas ir nuteistas 25 metus kalėti pataisos darbų lageryje. Eilėraščių ciklas „Psalmės“ – unikali kalėjimų ir lagerių kūryba. Eilėraščiai parašyti ant įvairaus dydžio popieriaus lapelių (tremtyje poetas eiles rašė ir ant cemento maišų, ir ant beržo tošies) įvairių spalvų rašalu. Šie eilėraščiai – ne tik Antano Miškinio neoromantinės poezijos viršūnė, bet ir svarbus lietuvių tautos tragedijos dokumentas.

2012-ieji metai skirti Maironiui. Parodą pamatė itin daug muziejaus lankytojų: ekskursijų grupės, šeimos su vaikais, pavieniai lankytojai. Buvo organizuota per 20 literatūrinių kūrybinių vakarų.

Maironio lietuvių literatūros muziejaus informacija

2012 07 11 Kategorija: Dokumentinis paveldas, Informacija ir komunikacija, Visos naujienos