UNESCO registras „Pasaulio atmintis“ papildytas 55 naujais įrašais

55 nauji dokumentinio paveldo objektai buvo pasiūlyti 40-ies šalių ir Tarptautinės paieškų tarnybos komisijos (International Commision for the International Tracing Service – (ITS) ir  įvertinti bei rekomenduoti programos „Pasaulio atmintis“ Tarptautinio patariamojo komiteto posėdyje, vykusiame Gwangju (Korėjos Respublika) birželio 18-21 dienomis.

Tarp daugelio kitų registre naujų įrašų yra Vasko de Gamos kelionės į Indiją žurnalas (1497-1499) (Portugalija), Insulino išradimą ir jo įtaką pasauliui liudijančių dokumentų kolekcija (Kanada), Yad Vashem (holokausto aukų memorialo Jeruzalėje) Liudijimų kolekcija (1954-2004) (Izraeilis), Maha Lawkamarazein arba Kuthodaw šventovės akmenys su religiniais budistų raštais (Mianmaras).

Izraelio, Mianmaro bei Nepalo pristatyti objektai – pirmieji šių šalių įrašai į registrą. Tarptautinės paieškų tarnybos komisijos (ITS) objektas taip pat pirmas toks registre.

Visą  sąrašą galima rasti čia. Registre „Pasaulio atmintis“ šiuo metu yra 300 įvairių formų dokumentų bei dokumentų kolekcijų iš visų 5 žemynų.

Be to, pastarosios sesijos metu Komitetas paskelbė, kad šių metų UNESCO/Jikji „Pasaulio atminties“ prizas atiteks ADABI (Apoyo al Desarrollo de Archivos y Bibliotecas), Meksikos nevyriausybinei organizacijai. Prizas paskirtas atsižvelgiant į organizacijos novatorišką požiūrį į išsaugojimą, skaitmeninimą, archyvų prieinamumą bei į mokymo ir švietimo programas. Organizacija skatina bendruomenes aktyviai dalyvauti užtikrinant archyvų saugumą bei atkreipiant visuomenės dėmesį į dokumentinio paveldo svarbą. Šis 30 tūkst. dolerių vertės prizas suteikiamas kas dvejus metus organizacijoms ar privatiems asmenims, kurie daug prisidėjo prie dokumentinio paveldo išsaugojimo ir jo prieinamumo didinimo.

Šaltinis – www.unesco.rg

2013 07 31 Kategorija: UNESCO, Dokumentinis paveldas, Informacija ir komunikacija, Visos naujienos