XXV Latvijos dainų ir šokių šventė

2013 m. liepos 6-7 d. Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos generalinė sekretorė Marija Drėmaitė ir kultūros programų vadovė Milda Valančiauskienė Latvijos nacionalinės UNESCO komisijos kvietimu dalyvavo susitikimuose, skirtuose XXV Latvijos dainų ir šokių šventei.  Liepos 6 d. Latvijos nacionaliniame kultūros centre įvyko Estijos, Latvijos ir Lietuvos nacionalinių UNESCO komisijų atstovų bei Dainų ir šokių švenčių  organizatorių susitikimas-diskusija su UNESCO Vykdomosios tarybos pirmininke Alissandra Cummins. Susitikime buvo pristatytos tradicijos ištakos, istorija, esminiai švenčių skirtumai Baltijos valstybėse. Dainų ir šokių švenčių organizatoriai dalinosi patirtimi apie tradicijos aktualijas, problematiką. Susitikimo dalyvius taip pat priėmė Kultūros ministrė ir Latvijos nacionalinės UNESCO komisijos pirmininkė Žaneta Jaunzeme-Grende.

Liepos 6 d. susitikimo svečiai apsilankė pirmą kartą Latvijoje organizuojamos Folkloro dienos renginiuose bei Šokių dienos pasirodyme. Liepos 7 d. susitikimo dalyviai kartu su Latvijos Vyriausybės, Seimo atstovais padėjo gėlių prie Laisvės paminklo, aplankė tautodailės parodą bei pamatė didįjį Dainų dienos koncertą. Susitikimas buvo naudingas kaip galimybė pasikeisti informacija su Latvijos ir Estijos kolegomis apie vykdomas programas, atnaujinti žinias apie Dainų ir šokių švenčių tradiciją Latvijoje bei aptarti visoms Baltijos valstybėms artimas su šios tradicijos puoselėjimu susijusias problemas.

Liepos 6-7 d. Rygoje taip pat lankėsi Lietuvos ir Estijos delegacijos, sudarytos iš chorvedžių, choreografų, tautodailininkų, švenčių organizatorių. Tai įprasta Baltijos valstybių praktika – keitimasis atitinkamomis delegacijomis, vykstant Dainų ir šokių šventėms.

2013 07 08 Kategorija: Nematerialus kultūros paveldas, Visos naujienos