Sadao Mino (美野定雄) washi darbų paroda „Popierius įvairiai“

Tradicinio japoniško popieriaus (washi) Sadao Mino (美野定雄) darbų paroda „Popierius įvairiai“

Sadao Mino

Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijoje (Šv. Jono g. 11, Vilniuje) š. m. spalio 3 d. (ketvirtadienį) 17 val. įvyks Tradicinio japoniško popieriaus (washi) Sadao Mino (美野定雄) darbų parodos „Popierius įvairiai“ atidarymas. Spalio 4 d. Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijoje taip pat vyks washi kūrybinės dirbtuvės.

Parodą rengia Japonijos ambasada Lietuvoje ir Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija. Ekspozicija mūsų galerijoje veiks iki š. m. spalio 28 d.

Darbo laikas: I-II 8.00–17.00, III 8–19.00 (prailgintas!), IV 8–17.00, V 8.00-16.00

Kviečiame apsilankyti!

***

Japonijoje rankomis pagamintas popierius vadinamas washi. Sadao Mino popierių ekspozicijai gamino iš japoninio popiermedžio, gaisrenos, papiruso, laukinių žolių ir pan. Pamirkius popierių gamtoje aptinkamuose natūraliuose dažuose, tokiuose kaip raudonasis geležies oksidas, persimonų sultys, indigas ir pan., sukuriami modernūs washi kūriniai, atspindintys Okinavos šviesą ir augmeniją.

Popieriaus meistras Sadao Mino mokėsi washi gamybos paslapčių iš dviejų mokytojų washi meistrų Minoru Fujimori ir Seiji Akamatsu. Šiuo metu p. Mino popieriaus gamyba užsiima Okinavos saloje. 2010 m. Okinavoje atidarė savo washi studiją „Oz“.

Sadao Mino yra surengęs savo personalines parodas Paryžiuje, Tokijuje, Ibarakio ir Hiogo prefektūrose. Jungtinėse parodose savo darbus eksponavo Paryžiuje ir Mece (Prancūzija).

***

Popieriaus gamybos metodai į Japoniją atkeliavo daugiau nei prieš 1400 metų. Tradiciškai, washi gamyba buvo sezoniška. Geriausias popierius būdavo pagaminamas šaltais žiemos mėnesiais.

Nuo senų laikų popierius Japonijoje buvo plačiai naudojamas namų architektūroje, tradicinių skėčių gamyboje ir t.t. Meidži laikotarpiu (XIX a.vid.) popieriaus poreikis labai išaugo. Tačiau tai kartu buvo ir laikotarpis, kai buvo pereinama nuo washi prie vakarietiško popieriaus, nuo rankų darbo popieriaus prie pagaminto popieriaus, pasitelkus mašinas.

Nepaisant šių pokyčių, stiprus, tačiau lankstus tradicinis japoniškas popierius yra glaudžiai susijęs su japonų kultūra ir vis dar naudojamas religiniais tikslais, kasdienio naudojimo daiktų gamyboje (pvz. vėduoklės, žaislai, rūbai), tradicinėje architektūroje ir pan.

Šiandieniniai popieriaus meistrai kliaunasi washi pritaikomumu – jie stengiasi šimtmečius skaičiuojantį tradicinio popieriaus gamybos procesą panaudoti tenkinant besikeičiančios visuomenės poreikius.

Ši paroda atskleis neribotas tradicinio japoniško popieriaus galimybes.

2013 10 01 Kategorija: Galerija, Nematerialus kultūros paveldas, Kultūros raiškos įvairovė, Visos naujienos