Politikas Kęstutis Masiulis klaidina visuomenę dėl Žaliojo tilto skulptūrų

Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija kartu su ICOMOS Lietuvos nacionaliniu komitetu reiškia susirūpinimą dėl žiniasklaidoje pasirodžiusios klaidingos informacijos, kad „Žaliojo tilto skulptūras ketinama įrašyti į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą“. Šią faktais nepagrįstą ir neadekvačią žinią socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė Lietuvos Respublikos Seimo narys Kęstutis Masiulis. Pranešimą netrukus išplatino ir kiti interneto informaciniai portalai.

Pabrėžiame, kad esame labai nustebinti tokiu neatsakingu politiko Kęstučio Masiulio pareiškimu, kuris diskredituoja UNESCO vardą, tarptautinius principus ir dezinformuoja visuomenę!

Atkreipiame dėmesį, kad politiko Masiulio pranešime yra neteisingai interpretuojama darbinė ICOMOS Lietuvos nacionalinio komiteto biuro posėdžio medžiaga – protokolas, kuriame užfiksuota informacija apie Tarptautinio paminklų ir vietovių išsaugojimo komiteto (ICOMOS) XX a. paveldo mokslinio komiteto 2012 m. rengtą konferenciją. Minėta konferencija buvo skirta Rytų Europos Šaltojo karo palikimui ir socialistiniam paveldui tirti. Posėdyje svarstyta, kad Lietuvoje ryškiausiais tokiais socializmo palikimo ženklais gali būti laikomi Žaliasis tiltas su skulptūromis, Mokslininkų namas Vilniuje, buv. „Pergalės“ gamyklos namai Kaune, buvęs kino teatras „Pergalė“ Vilniuje arba Lazdynų gyvenamasis rajonas. Apie šiuos objektus siūlyta kalbėti 2013 m. ICOMOS XX a. paveldo mokslinio komiteto konferencijoje Varšuvoje. Pabrėžiame, kad tokio pobūdžio diskusijos ir konferencijos yra ne politinio, bet mokslinio pobūdžio, svarstančios paveldosaugos teorijos ir filosofijos klausimus.

Pažymime, kad, atsižvelgdami į tai, kad jokių siūlymų įrašyti Žaliąjį tiltą į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą nei Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija, nei ICOMOS Lietuvos nacionalinis komitetas neteikė, laikome, kad politiko Kęstučio Masiulio viešinama informacija yra klaidinanti ir kiršinanti visuomenę.

Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos generalinė sekretorė dr. Marija Drėmaitė
ICOMOS Lietuvos nacionalinio komiteto pirmininkė dr. Marija Nemunienė

2014 05 05 Kategorija: Visos naujienos