Viešnagė Kėdainių mėgėjiško kino studijoje „Mėgėjas“

2014 m. gegužės 21 d. Nacionalinio komiteto „Pasaulio atmintis“ pirmininkė Jolita Steponaitienė, kino istorikė dr. Lina Kaminskaitė-Jančorienė, Nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriato komunikacijos programų vadovė Margarita Gaubytė lankėsi  Kėdainiuose  1962 m. įsikūrusioje mėgėjiško kino studijoje „Mėgėjas“. Jos 1963–2004 m. kurtų filmų kolekcija pripažinta nacionalinės reikšmės dokumentiniu paveldu ir įrašyta į UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ Lietuvos nacionalinį registrą. Studijos įkūrėjai  Vitolis Laumakys ir Adolfas Morėnas tarsi laiko mašina nukėlė į savo studiją, kur viskas dėliota, kur kurta ir gyventa  daugiau nei 50 metų. Ir dabar ten darbas verda – vyrai skaitmenina savo sukurtus filmus.

Susitikime buvo susipažinta su studija, jos paveldu ir autentiškumo išlaikymo rūpesčiais, mažoje studijos kino salėje vyko filmų peržiūra, aptarta, kaip išsaugoti studijos sukurtus filmus , taip pat jų skaitmeninimo aspektai.

Nacionaliniame registre „Pasaulio atmintis įrašyta vienos pirmųjų sovietų Lietuvoje įkurtos mėgėjiško kino studijos vientisa 1963–2004 m. sukurtų filmų kolekcija, kurioje 61 filmas, filmuotas ant juodai baltos 16 mm pločio juostos. Filmuose užfiksuota sovietinė ir jau nepriklausomos valstybės miesto kasdienybė, Kėdainiams svarbūs įvykiai įvairiose erdvėse. Ši kolekcija liudija kino veikimą asmeninėje žmonių erdvėje už oficialiosios kino produkcijos ribų. Tai – nuosekli kolekcija, atspindinti mėgėjiško kino raidą, technologinius aspektus, sovietinės ir nepriklausomos Lietuvos tikrovę. Ji svarbi ne tik tuo, kas joje užfiksuota, bet ir kokius procesus liudija sociokultūriniu, technologiniu bei meninės saviraiškos aspektais.

Iš viso „Mėgėjas“ yra sukūręs beveik 100 filmų. Kol kas kolekcija saugoma Kėdainių kino studijoje „Mėgėjas“, įsikūrusioje Kėdainių kultūros centre. Sutvarkytus filmus planuojama perduoti Krašto muziejui ir vienam iš Lietuvos archyvų.


2014 05 22 Kategorija: Dokumentinis paveldas, Informacija ir komunikacija, Visos naujienos