TV laida “Mokslo sriuba” apie archeologiją

Sukurta nauja „Mokslo sriubos“ laida – “Mokslo sriuba”: archeologų gyvenimas iš arti arba „Mokslo sriuba“: apie archeologinius kasinėjimus, metalo detektorius ir Vytautą Didįjį

Jei nebūtų archeologijos mokslo, tai žmogus turbūt galvotų, kad jį kažkas sukūrė prieš tam tikrą laiko tarpą. Kiekvienais metais į muziejus archeologai iš visos Lietuvos atveža šimtus kilogramų radinių. Daugybę amžių po žeme pragulėję daiktai, kaulai, specialistų rankose tarsi atgyja ir pradeda kalbėti. Jie pradeda pasakoti savo istorijas. Mes sužinome, kaip seniau žmonės gyveno, ką veikė, kuo tikėjo.

„Juodoji kultūros vertybių rinka pagal savo apimtį pasaulyje užima trečią vietą po nelegalios prekybos ginklais ir narkotikais. Lietuvoje metalo detektorius naudoti be specialaus leidimo griežtai draudžiama, tačiau jie lengvai prieinami. Vieni žmonės domisi konkrečia tematika, pavyzdžiui Pirmojo ar Antrojo pasaulinio karo vietomis. Kiti – ieško, kasa ir siekia parduoti surastas vertybes. Naktį apsimeta grybautojais ir senose kapinėse ar kitose vietose kasa.“ – sudomina jaunieji mokslo populiarintojai.

https://www.youtube.com/watch?v=zfF7as8b_xs

TV laida „Mokslo sriuba“ – tai ne pelno siekianti jaunų žmonių iniciatyva populiarinti mokslą visuomenėje. „Mokslo sriubą“ galima ragauti kas antrą antradienį 20:15 val. per LRT Kultūros kanalą. „Mokslo sriuba“ kuriama bendradarbiaujant su Baltijos pažangių technologijų institutu. Patronažą šviesiai suteikia Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija.

2015 04 07 Kategorija: Pasaulio paveldas, Nematerialus kultūros paveldas, Visos naujienos