Fotografijų paroda „Spalvingosios Užgavėnių eitynės ir kaukės Hlinecko regione Čekijoje“

Vasaris ir kovas pasaulyje – karnavalų metas. Dauguma žino garsiuosius Rio de Žaneiro, Venecijos karnavalus, yra girdėję apie įspūdingas Fastnacht eitynes vokiškai kalbančiuose kraštuose. Tačiau ne mažiau įdomios yra žiemos pabaigą vainikuojančių karnavalų tradicijos Čekijos Respublikoje. Spalvingųjų kaukių, linksmybių ir šėlionių papročiai siekia viduramžius, o tradicinių karnavalų šurmulys neapsiriboja vien sostine. Netoli Pardubicės esantis Hlinecko regionas garsėja kasmet vykstančiomis spalvingomis Užgavėnių eitynėmis.

2010 m. šio krašto Užgavėnių tradicijos ir kaukės (angl. Shrovetide door-to-door processions and masks in the villages of the Hlinecko area) buvo įrašytos į UNESCO Reprezentatyvųjį nematerialaus kultūros paveldo sąrašą. Spalvingos eitynės ir procesijos Hlinecko regione: Vortova, Studnice, Hamry, Blatno kaimuose nepasikeitė nuo XIX a. Čia Užgavėnių šventimo laikotarpis tęsiasi nuo Trijų Karalių iki Pelenų trečiadienio, o baigiasi linksmomis ir triukšmingomis eitynėmis, kurių dalyviai puošia savo veidus „gražiomis“ raudonomis kaukėmis ir „bjauriomis“ juodomis kaukėmis. Įdomiausia yra tai, kad Užgavėnių šventės Hlinecko regiono Vortova, Studnice, Hamry, Blatno kaimuose neorganizuoja joks folkloro kolektyvas, muziejus, seniūniją ar kita valstybinė institucija, viskas vyksta spontaniškai kaimų gyventojų iniciatyva. Ir taip jau daugiau nei 250 metų.

Nuotraukas parodai atrinko Čekijos Respublikos Nacionalinio paveldo instituto Vysočina padalinio mokslinė darbuotoja Dr. Ilona Vojancová. Parodą parengė Čekijos Respublikos ambasada Lietuvoje.

Daugiau informacijos čia: http://www.unesco.org/archives/multimedia/index.php?s=films_details&pg=33&id=1677

2016 02 10 Kategorija: Galerija, Visos naujienos