Sukurti suvenyrai, skirti Pasaulio paveldui Lietuvoje

Lietuvos institutas pristato seriją inovatyvių Lietuvą pristatančių suvenyrų, kuriuos sukūrė dizaineris Edvardas Kavarskas.

Įgyvendinant projektą World Heritage FROM LT buvo siekiama plačiajai visuomenei pristatyti keturis Lietuvos kultūros paveldo objektus, įrašytus į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą: Vilniaus istorinį centrą (suvenyras Vilnius Historic Centre), Kuršių Neriją (suvenyras Curonian Spit), Kernavės kultūrinį rezervatą (suvenyras Cultural Reserve of Kernavė), Struvės geodezinį lanką (suvenyras Struve Geodetic Arc). Suvenyrus sudaro nedidelės pakuotės su žemėlapiais ir mėgintuvėliais, kuriuose patalpinami konkretūs objektų simboliai. Šį projektą globoja Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija.

VilniusVilniaus istorinis centras

Vilniaus senamiestis į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą buvo įtrauktas 1994 m. kaip puikus viduramžių miesto pavyzdys su savo unikalia architektūrinių stilių derme. Todėl mėgintuvėlyje patalpintas gotikinės plytos gabalėlis iš jau suirusio Vilniaus Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų bažnyčios mūro. Šalia mėgintuvėlio esančiame informaciniame lapelyje yra pateikiamas Vilniaus senamiesčio žemėlapis, nurodoma tiksli bažnyčios vieta.

NerijaKuršių Nerija

Kuršių Nerija į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą buvo įtraukta 2000 m. kaip bendras Lietuvos Respublikos ir Rusijos Federacijos kultūrinis kraštovaizdis. Į mėgintuvėlį yra įpiltas žiupsnelis smėlio, o šalia – prierašas, paaiškinantis, jog šis smėlis nėra iš Kuršių Nerijos, nes tai prieštarautų šio trapaus saugomo objekto koncepcijai.

KernaveKernavės kultūrinis rezervatas

2004 m. į Pasaulio paveldo sąrašą buvo įtrauktas Valstybinis Kernavės kultūrinis rezervatas.

Mėgintuvėlyje – beržo tošies atraiža, marginta kaulinio spaudo pagalba, atspindinti XIII-XIV a. Kernavės gyventojų naudotą technologiją.

StruveStruvės geodezinis lankas

Vienas iš didžiausių ir įspūdingiausių bandymų ištirti ir nustatyti Žemės dydį ir formą buvo trianguliacijos grandinė, kurią 1816–1852 m. sudarė F. G. W. Struvė kartu su savo kolegomis. Kaip iškilus mokslo istorijos paminklas į Pasaulio paveldo sąrašą Struvės geodezinis lankas buvo įtrauktas 2005 m. kaip dešimties valstybių bendra vertybė (Norvegija, Švedija, Suomija, Estija, Latvija, Lietuva, Baltarusija, Rusija, Ukraina, Moldova). Visose šalyse buvo pasirinkti geodeziniai punktai, kurie ir buvo pripažinti pasaulio paveldo objektais. Lietuvoje tai buvo trys Struvės dienovidinio lanko geodeziniai punktai – Meškonys, Paliepiukai ir Gireišiai. Mėgintuvėliuose galima rasti tris raštelius su vieno iš trijų geodezinių punktų koordinatėmis bei aprašymu, kaip galima nuvykti iki vietos.

Vykdant projektą World Heritage FROM LT ir renkantis išraiškos priemones buvo siekiama atsiriboti nuo stereotipinių suvenyrų sprendimų. Išskirtinis šių gaminių bruožas – jų daugiakalbiškumas ir komunikacinės savybės: apie pasaulio paveldo objektą pateikta informacija skatina suvenyro gavėją išsamiau pasidomėti objekto unikalumu ir jo vertėmis. Modernūs suvenyrai skirti valstybės reprezentacinėms reikmėms bei plačiajai visuomenei.

*Ankstesnio FROM LT projekto eigoje 2007 m. buvo sukurta 5 suvenyrų serija, susidedanti iš atskirų produktų, įvairiai atskleidžiančių Lietuvos kultūros, gamtos, visuomenės ypatybes: tai lietuviški raštai (Patterns FROM LT), legendos (Legends FROM LT), žemė (Earth FROM LT), kalba (Language FROM LT) ir tradicijos (Traditions FROM LT).

2009 04 14 Kategorija: Pasaulio paveldas, Visos naujienos