Spalio 5 dieną UNESCO švęs Pasaulinę mokytojo dieną

Pasaulinė mokytojo diena 2018_plakatas

Nuo 1994 m. kasmet, spalio 5-ąją, UNESCO švenčia Pasaulinę mokytojo dieną. Paskelbus Darnaus vystymosi tikslų programą ir ypatingai švietimui skirtą – 4-ąjį darnaus vystymosi tikslą, įvardijantį mokytojus kaip svarbiausius Švietimas 2030 darbotvarkės veikėjus, Pasaulinė mokytojo diena tapo proga pažymėti pažangą ir apsvarstyti būdus įveikti išliekančias kliūtis mokytojo profesijos skatinimui.

Šiais metais, švenčiant Pasaulinę mokytojo dieną, UNESCO siekia priminti pasaulinei bendruomenei apie, tai, kad „Teisė į švietimą reiškia teisę į kvalifikuotą mokytoją“.  Ši tema pasirinkta šiais metais minint Universalios žmogaus teisių deklaracijos, kurioje švietimas įvardijamas fundamentalia žmogaus teise, 70-metį. Ši teisė negali būti įgyvendinama be pasirengusių mokytojų.

Vienas didžiausių iššūkių pasaulyje išlieka mokytojų trūkumas. 264 milijonai vaikų ir jaunų žmonių pasaulyje vis dar nelanko mokyklos, UNESCO Statistikos instituto skaičiavimu visuotiniam pradiniam ir viduriniam išsilavinimui iki 2030 pasiekti pasaulyje trūksta 69 milijonų naujų mokytojų. Toks mokytojų stygius aktualiausias labiausiai pažeidžiamoms visuomenės grupėms – mergaitėms, vaikams su negalia, pabėgėlių ir migrantų vaikams, skurstančių šeimų vaikams kaimiškose vietovėse.

Pasaulinę mokytojo dieną UNESCO švenčia kartu su UNICEF, UNDP, Tarptautine darbo organizacija ir Education International.

UNESCO būstinėje šia proga UNESCO generalinė direktorė Audrey Azoulay ir Jo Didenybė Šeichas Bin Rashid Al-Maktoum iš Hamdan fondo 5-tą kartą įteiks UNESCO ir Hamdan bin Rashid Al-Maktoum apdovanojimą už išskirtinius pasiekimus mokytojų efektyvumui didinti.

Daugiau informacijos apie renginius UNESCO galima rasti čia.

 

 

2018 09 05 Kategorija: UNESCO, Švietimas, Visos naujienos