Tarptautinė konferencija „Žymusis vilnietis Stanislovas Moniuška“

2019 metais minime kompozitoriaus  Stanislovo Moniuškos (lenk. Stanisław Moniuszko) (1819–1872) 200-ąsias gimimo metines.  Žymiojo kompozitoriaus ir kultūros veikėjo, gimusio Baltarusijoje, gyvenusio ir dirbusio Lietuvoje bei Lenkijoje sukaktis Lenkijos, Lietuvos ir Baltarusijos teikimu UNESCO Generalinės konferencijos įtraukta į UNESCO minimų datų sąrašą.

Šia proga Lietuvoje ir kitose šalyse rengiamos minėjimo programos, vyksta koncertai, renginiai, edukacijos, konferencijos, leidžiami leidiniai ir kt.  Lietuvoje vykusių ir vykstančių minėjimo renginių programą rasite čia.

Prašome susipažinti su šios konferencijos dalyvių sąrašu.

Birželio 13-14 d.  Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje įvyks tarptautinė konferencija „Žymusis vilnietis Stanislovas Moniuška“, kurią rengia  Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos muzikų sąjunga ir Lietuvos kompozitorių sąjungos Muzikologų sekcija, bendradarbiaudamos su Lenkijos institutu ir Baltarusijos ambasada Vilniuje. Konferencijoje dalyvauja žinomi Baltarusijos, Lenkijos ir Lietuvos muzikologai ir atlikėjai (žr. programą).

Dalyvavimas konferencijoje atviras visiems.

Apie kompozitorių

Stanislovas Moniuška (1819–1872), dažnai gretinamas su Frederiku Šopenu, buvo vienas ryškiausių romantizmo muzikos kūrėjų Europoje, 18 savo aktyvios kūrybos ir kultūrinės bei meninės veiklos metų praleidęs Vilniuje ir palikęs ženklių pėdsakų Lietuvos kultūros istorijoje. Jis keletą metų vargonininkavo Šv. Jonų bažnyčioje, dirigavo Vilniaus miesto teatro orkestrui, privačiai mokė muzikos. Taip pat aktyviai dalyvavo Vilniaus muzikiniame gyvenime: būrė mėgėjų ansamblius, rengė koncertus, vadovavo paties įkurtai Šv. Cecilijos draugijai, rūpinosi natų leidyba. Vilniuje S. Moniuška lietuviška tematika sukūrė kantatas „Milda“, „Nijolė“, „Namų dainyną“ (6 sąsiuvinius), 4 „Aušros Vartų litanijas“, sceninių kūrinių. 1848 m. sausį miesto rotušėje įvyko operos „Halka“ koncertinė premjera (dirigavo pats S. Moniuška), o vasarį ten pat opera pastatyta scenoje. 1849 m. Sankt Peterburge jo diriguojamos kantata „Milda“ ir fantastinė uvertiūra „Pasaka“ sulaukė palankių vertinimų.

Gausiame S. Moniuškos kūrinių sąraše – operos, operetės, baletai, kantatos, baladės, mišios, uvertiūros, styginių kvartetai, taip pat polonezai, polkos, mazurkos ir kiti kūriniai fortepijonui, apie 300 dainų balsui ir fortepijonui. Muzika romantiška, lyriška, grindžiama lenkų ir lietuvių muzikinio folkloro ritmais, liaudies dainų intonacijomis.

2019 05 08 Kategorija: Minimos datos, Visos naujienos