Prasideda UNESCO Generalinės konferencijos 40-oji sesija

Šiandien UNESCO būstinėje Paryžiuje prasideda UNESCO Generalinės konferencijos 40-oji sesija, kuri tęsis iki lapkričio 27 d.

UNESCO Generalinė konferencija – aukščiausias šios organizacijos valdymo organas, kurį sudaro 193 valstybių narių atstovai. Kas dvejus metus jie renkasi į pagrindinę sesiją, kurioje be valstybių narių dalyvauja 10 asocijuotų narių, stebėtojai, tarpvyriausybinių ir nevyriausybinių organizacijų atstovai.

Šių metų UNESCO Generalinėje konferencijoje dėmesys bus skiriamas plačiam temų ratui – nuo aukštojo mokslo iki dirbtinio intelekto problematikos. Šioje sesijoje dirbs Švietimo (ED), Mokslo (SC), Socialinių ir humanitarinių mokslų (SHS), Kultūros (CL) ir Komunikacijos ir informacijos (CI) komisijos. Numatyti šios komisijų darbotvarkės ir klausimai:

Švietimo komisija (ED): https://en.unesco.org/generalconference/40/ed

Mokslo komisija (SC): https://en.unesco.org/generalconference/40/sc

Socialinių ir humanitarinių mokslų komisija (SHS): https://en.unesco.org/generalconference/40/shs

Kultūros komisija (CL): https://en.unesco.org/generalconference/40/clt

Komunikacijos ir informacijos komisija (CI): https://en.unesco.org/generalconference/40/ci

Taip pat, be įprastinių dvimečių UNESCO programos ir biudžeto svarstymų šiais metais suplanuoti šie išskirtiniai politiniai renginiai:

  • Lapkričio 12 d. rengiamas aukšto lygio forumas apie jaunimo požiūrį į daugiašališkumą “(RE)GENERATION: Rethinking multilateralism with young change-makers – High-level panel”. Šiame jaunimo atstovų susitikime su organizacijos vadovybe ir valstybių narių lyderiais dalyvauja Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos (LiJOT) programų koordinatorius Paulius Serapinas, vienas iš  šešių jaunuolių, atrinktų po vieną iš kiekvienos regiono grupės, kurie su UNESCO generaline direktore ir valstybių vadovais bendraus apie klimato kaitą, naująsias technologijas ir naujas mokymosi iniciatyvas.
  • Lapkričio 13 d. vyks susitikimas įtraukties ir mobilumo klausimais, kuriame dalyvaus daugiau kaip 100 švietimo ministrų. Jo metu bus patvirtinta Globali aukštojo mokslo kvalifikacijų pripažinimo konvencija. https://en.unesco.org/themes/higher-education/recognition-qualifications/global-convention Šiame susitikime dalyvaus VDU tarptautinių ryšių prorektorė prof. dr. Ineta Dabašinskienė.
  • Lapkričio 19 d. rengiamas valstybių narių kultūros ministrų forumas, kuriame dalyvaus daugiau nei 100 kultūros ministrų. Jame bus diskutuojama apie kultūros vietą valstybės politikoje bei darnų vystymąsį. Šiame forume dalyvaus Lietuvos kultūros ministras dr. Mindaugas Kvietkauskas.

Lietuvos vyriausybinėje delegacijoje taip pat dalyvauja Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, Užsienio reikalų viceministras Neris Germanas, Kultūros ministerijos, kitų atsakingų institucijų ir Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriato atstovai.

Daugiau informacijos https://en.unesco.org/generalconference/40

2019 11 12 Kategorija: UNESCO, Visos naujienos