18-ąjį kartą prasideda kasmetinis L’Oréal-UNESCO programos „Moterims moksle“ paraiškų priėmimas

Tomo Kaunecko nuotr.

 

 

Nuo šiandien, 2022 m. vasario 3 d., „L’Oréal Baltic“ pradeda paraiškų tarptautinės prestižinės L’Oréal-UNESCO programos „Moterims moksle“ (angl. For Women in Science) priėmimą trijose Baltijos šalyse – šeštą kartą Lietuvoje ir Estijoje, o 18-ą kartą Latvijoje. Septynioms Baltijos šalių mokslininkėms, įvertinus jų indėlį į mokslą, bus skirtos 6 tūkst. eurų premijos. Be to, trys apdovanojimus pelniusios mokslininkės, po vieną iš kiekvienos Baltijos šalies, bus nominuotos prestižiniam tarptautinės L’Oréal-UNESCO programos „Moterims moksle“ kylančių talentų apdovanojimui.

„Palaikyti visus jaunus talentus – vienas Mokslų akademijos uždavinių. Džiugu, kad „L’Oréal“ ir UNESCO taip pat to nuosekliai siekia mokslo srityse, kurių garsūs atstovai kol kas daugiausia vyrai. Atskleiskime ir moterų pastangas, indėlį, pasiekimus“, – sako Lietuvos mokslų akademijos prezidentas Jūras Banys.

Praėjusiais metais prestižiniu apdovanojimu buvo įvertintos dvi mokslininkės iš Lietuvos – dr. Ieva Plikusienė ir doktorantė Joana Smirnovienė. Pateiktas paraiškas vertinusi komisija 2021 m. pabrėžė, kad „Moterims moksle“ apdovanojimais pagerbtos moterys svariai prisideda prie mokslo pažangos įvairiose srityse – nuo išmaniųjų medžiagų kūrimo iki vėžio gydymo, COVID-19 pandemijos suvaldymo.

„Gauti šį apdovanojimą – tai didelė garbė ir be galo reikšmingas mano, kaip mokslininkės, ir visos mokslinės grupės, su kuria kartu atliekame tyrimus Lietuvoje, darbo įvertinimas. Aš tikiu mokslu, nes matau kaip jis keičia pasaulį o šiuo sudėtingu laikotarpiu mums visiems ypatingai reikalingas mokslas. Noriu paskatinti visus jaunus žmonės, o ypač smalsias mergaites ir moteris niekada nebijoti ieškoti atsakymų ir iššūkių tampant mokslininkėmis, būti drąsiomis ir pasitikėti savimi, nes eiti mokslo keliu reiškia padėti pasauliui žengti didelį žingsnį pirmyn“, – sako Vilniaus universiteto Chemijos ir geomokslų fakulteto Nanotechnologijų ir medžiagotyros centre „Nanotechnas“ dirbanti mokslininkė dr. I. Plikusienė.

Doktorantė Joana Smirnovienė teigia, kad įvertinimas patvirtina, kad lig šiol ėjai tinkama kryptimi. „Tokie apdovanojimai labai reikalingi, nes paskatina ir motyvuoja nenuleisti rankų. Nuo pat vaikystės tikėjau, kad reikia mokytis dėl geresnio gyvenimo, o dabar ypač jaučiu mokslo svarbą ir vertinu pasirinktą gyvybės mokslų sritį“, – sako ji.

Baltijos šalių mokslininkės paraiškas L’Oréal-UNESCO programai „Moterims moksle“ kviečiamos teikti nuo š. m. vasario 3 iki kovo 17 d. internetinėje svetainėje www.forwomeninscience.com

Atidžiai įvertinus Lietuvos, Latvijos ir Estijos mokslininkių pateiktas paraiškas, po vieną apdovanojimą kiekvienoje iš Baltijos šalių bus skirta mokslų daktarėms iki 40 metų amžiaus, taip skatinant jų mokslinius pasiekimus gamtos, medicinos ir sveikatos, matematikos, informatikos, technologijų bei inžinerijos srityse. Papildomai bus skirta po vieną premiją Lietuvos bei Estijos doktorantėms ir dvi Latvijos doktorantėms iki 40 metų amžiaus, taip skatinant užbaigti jų vykdomus disertacijų tyrimus gamtos, medicinos ir sveikatos, matematikos, informatikos, technologijų bei inžinerijos mokslų srityse.

Kadangi ankstesniais metais daugiausia paraiškų buvo gauta gamtos, aplinkos ir gyvybės mokslų srityse, šiemet ypač kviečiamos dalyvauti mokslininkės, kurių aistra yra matematika, informatikos ir elektronikos mokslai.

Už indėlį į mokslą per penkerius programos metus buvo apdovanotos jau aštuonios mokslininkės iš Lietuvos, tiek pat ir iš Estijos.

Latvijoje programą įsteigė „L’Oréal Baltic“ draugijos globėja, buvusi Latvijos Respublikos Prezidentė (1999–2007) Vaira Vykė-Freiberga. Šiandien „L’Oréal Baltic“ programa „Moterims moksle“ įgyvendinama bendradarbiaujant su Latvijos, Estijos ir Lietuvos mokslų akademijomis ir šių šalių nacionalinėmis UNESCO komisijomis.

Tai vienintelė paramos programa, skirta mokslininkėms Baltijos šalyse. Ji skatina Baltijos šalių mokslininkių profesinį tobulėjimą, padėdama joms siekti naujų tikslų ir kurti tiek mokslo, tiek visuomenės labui.

Tarptautinė programa „Moterims moksle“ buvo pradėta 1998 metais. Nuo tada „L’Oréal“ įmonių fondas ir Jungtinių Tautų Švietimo, mokslo ir kultūros organizacija UNESCO įsipareigojo padidinti moterų, atliekančių mokslinius tyrimus, skaičių. Pastaruosius dvidešimt dvejus metus L’Oréal-UNESCO programa „Moterims moksle“ veikia tam, kad pagerbtų ir lydėtų tyrėjas jų svarbiausiais gyvenimo momentais, reikšmingai prisidedant prie mokslo raidos ir lyčių lygybės šioje srityje.

2022 02 03 Kategorija: UNESCO, Gamtos mokslai, Lyčių lygybė