Tegu mus pripildo laisvės muzika – džiazas!

Balandžio 30-oji – Tarptautinė džiazo diena, kuri šiais metais visame pasaulyje bus minima jau vienuoliktą kartą. Prie šios dienos paskelbimo ir pasaulinio žinomumo daug prisidėjo UNESCO Gerosios valios ambasadorius ir džiazo legenda Herbie Hancock.
2022 m. pradžioje Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija ir Lietuvos džiazo federacija gavo Herbie Hancock džiazo instituto padėką už tęstinį Tarptautinės džiazo dienos populiarinimą, nepaisant sudėtingų pastarųjų metų iššūkių.
Anot UNESCO Generalinės direktorės Audrey Azoulay (2021), šiandien mums reikia džiazo daugiau nei bet kada, nes džiazo pamatas – pagarba žmogaus orumui ir kova prieš bet kokios formos priespaudą.
Nors šie metai sukrėtė visą pasaulį žinia dėl baisų karą išgyvenančios Ukrainos ir sukeltos grėsmės visai civilizuotai žmonijai, Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija ir Lietuvos džiazo federacija kviečia džiazo bendruomenę burtis ir ypač jaunimą minėti Tarptautinę džiazo dieną įvairiomis formomis: skaitmeninėje erdvėje, socialiniuose tinkluose ir kitais kūrybiškais būdais. Šiemet, kaip ir kasmet, visos pasaulio džiazo garsenybės, mokslininkai, kompozitoriai, muzikantai, šokėjai, rašytojai, aktoriai, režisieriai ir mąstytojai jungsis prie šios dienos minėjimo.
UNESCO kviečia skelbti Tarptautinei džiazo dienos paminėjimui skirtus vaizdo ir garso įrašus Tarptautinėje džiazo dienos svetainėje (International Jazz Day | April 30, 2022).
Šiais metais balandžio 30 d. numatomas žinomų Lietuvos džiazo atlikėjų koncertas, kuris bus transliuojamas per LRT portalą, LRT KLASIKA, Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos ir Lietuvos džiazo federacijos socialines paskyras. Daugiau informacijos apie šį koncertą bus artimiausiu metu.
Kviečiame dalyvauti ir tegu mus pripildo laisvės muzika – džiazas!
M. Aleksos foto. Akimirka iš 2019 m. Džiazo priešpiečių koncerto Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos kiemelyje/ Grupė Katarsis4
2022 04 13 Kategorija: Minimos datos, Kultūros raiškos įvairovė